Rudus: Turun tehtaiden betonin lisätarkistuksissa ei poikkeamia

Lisäselvitykset rakennustyömailla jatkuvat.

betoniteollisuus
Tyksin rakennustyömaa.
Esa Halsinaho

Ruduksen Turun betonitehtailla toteutetuissa lisätarkastuksissa ei ole havaittu poikkeamia. Tehtaalla toteutettiin normaali tarkastus lokakuussa ja ylimääräinen ulkopuolinen tarkastus marraskuun loppupuolella. Laadunvalvonnan tarkastukset suoritti Inspecta Sertifiointi Oy.

Rudus avustaa sekä Turun T3-sairaalan että Harppuunaparkin työmailla tehtäviä lisäselvityksiä. Molempien kohteiden betonissa on havaittu lujuusongelmia.

Liikenneviraston johdolla tehdyt kenttäkokeet osoittivat puolestaan Kemijärven rautatiesiltaan käytetyssä erikoisbetonissa korkeita ilmamääriä. Taustalla olivat liian lyhyt sekoitusaika, pitkä kuljetus- ja valun odotusaika sekä betoniin työmaalla lisätty notkistin.

Kyseistä P-lukubetonia on käytetty myös Turussa. Jatkossa on tarkoitus varmistua, ettei kyseessä olisi samanlainen ilmiö.

– Betonirakenteen lujuuteen vaikuttavat betonin lisäksi sen käsittely ja olosuhteet työmaalla sekä koekappaleiden valmistus- ja testausprosessi. Tutkimukset ovat tässä vaiheessa vielä kesken. Johtopäätökset voidaan tehdä vasta kaikkien tulosten valmistuttua, toteaa Ruduksen betoni- ja kivimateriaalien toimialajohtaja Mikael Lindedahl yhtiön tiedotteessa.