"Videoneuvottelut on menty monta kertaa pelkän äänen varassa ja se on vähän noloa" – langaton netti valokuidun jatkeeksi maaseudulla

Maaseudulle puuhataan kunnolla toimivia nettiyhteyksiä uudella tavalla. Asialla on matkaviestioperaattori Ukkoverkot, joka tarjoaa asiakkaille kiinteää langatonta palvelua.

Internet-yhteys
Kuvassa tietokoneen näppäimistö, hiiri ja miehen käsi
Yle

Sonera, DNA ja Elisa ovat tuttuja operaattorinimiä; Ukkoverkot ei niinkään, koska tähän asti se on toiminut lähinnä viranomaiskäytössä olevien erillisverkkojen parissa.

Nyt yhtiö suuntaa katseensa vahvasti myös yksityisasiakkaisiin maaseudulla. Pilottikunta Pohjois-Savossa on Juankoski. Juankosken kaupunki on laittanut rahaa hankkeeseen 78 000 euroa ja Ukkoverkot on panostanut saman verran.

Tukiasemia on valmiina jo viisi, ja lisää rakennetaan tarvittaessa. Yksi tukiasema kattaa enimmillään noin kymmenen neliökilometriä.

Ukkoverkkojen tarjoama uusi nettiyhteys käyttää runkoyhteytenään olemassa olevia valokuituja ja vie yhteyden viimeiset kilometrit langattoman yhteyden yli käyttäjälle.

– Kiinteässä langattomassa laajakaistapalvelussa talon tai yrityksen ulkoseinään tai tv-antennitolppaan asennetaan suuntaava reititinlaite. Se ottaa langattoman LTE-yhteyden tukiasemamastoon ja tuo johdolla nettiyhteyden sisätiloihin, kuvaa asiantuntija Antti Pehkonen Ukkoverkoista.

Juankoskelta toivotaan saatavan noin tuhat liittyvää asiakasta. Kuukausimaksut vaihtelevat 30 eurosta 60 euroon. Nopeimmillaan yhtiö tarjoaa 50 megan varmoja yhteyksiä, jolloin etäisyys lähimpään tukiasemaan saa olla enintään viisi kilometriä.

Toimivat nettiyhteydet tuovat lisää elinvoimaa

Valtuuston puheenjohtajan Heimo Konttisen mukaan Juankoskella hanke meni heittämällä läpi yksimielisesti valtuustossa.

– Sen jälkeen, kun Sonera rullasi kaapelinsa pois, ei ole löytynyt sellaista palvelun tarjoajaa, että kuva ja ääni siirtyisivät kunnolla. Esimerkiksi videoneuvottelut on menty monta kertaa pelkän äänen varassa ja onhan se vähän noloa.

Hänen mukaansa näyttäisi siltä, että uusi paketti tuo helpotusta.

– Kyllä noilla nopeuksilla pitäisi myös kuvan liikkua, Konttinen sanoo.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Veijo Tirkkosen mukaan koko kunnan alueelle on tarjottava hyvät dataliikenneyhteydet, ja sitä kautta saada lisää elinvoimaisuutta ja yrittämisen mahdollisuutta.

Juankosken kaupunginjohtaja Petri Kangasperko puolestaan on tyytyväinen siitä, että asia saatiin nopeasti toimimaan

– Pidemmän aikaa on tullut kuntalaisilta ja maatilayrityksiltä valituksia siitä, että yhteydet eivä toimi. Tällä ratkaisulla saatiin nimenomaan maaseutualueiden yhteyksiä parannettua.

Tavoitteena laajentua ympäri Pohjois-Savoa

Ukkoverkot aikoo nopeasti laajentua myös muualle Pohjois-Savoon.

– Keskusteluja on käyty muun muassa Kuopion, Keiteleen, Pielaveden ja Iisalmen kanssa sekä Suonenjoen suunnalla, sanoo Ukkoverkkojen liiketoiminnan kehitysjohtaja Jukka Niiranen.

Haja-asutusalueille on rakennettu laajakaistaa tähän asti lähinnä maahan kaivettavan kalliin kuituverkon avulla Savossa.

Savon Kuitu on pahoissa talousvaikeuksissa ja Rautavaaran tietoverkko-osuuskunta puolestaan yrityssaneerauksessa.