1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. energia

Oppositio: Hallitus painottaa energiastrategiassa liikaa bioenergiaa

Tavoitteet irtautua hiilienergiasta, uusiutuvien energialähteiden käytön lisääminen ja vähäpäästöisen liikenteen edistäminen saavat kiitosta hallituksen energia- ja ilmastostrategiassa. Muun muassa turpeen suosimista arvosteltiin keskiviikkona eduskunnan lähetekeskustelussa.

Kuva: YLE Keski-Suomi / Mika Rinne

Hallituksen energia- ja ilmastostrategiasta keskiviikkona käydyssä keskustelussa pidettiin eduskunnassa myönteisenä tavoitetta luopua kivihiilen käytöstä ja puolittaa tuontiöljyn käyttö vuoteen 2030 mennessä. Samalla oppositio toi esiin huolen liiasta bioenergian painottamisesta. Vasemmistoliiton Silvia Modig summasi epäilyt.

– Hallitus tuntuu ratkaisevan kaikki ongelmat puun käyttöä lisäämällä. Se ei tule onnistumaan. Ensinnäkään puuta ei riitä kaikkeen, toiseksi luonnon monimuotoisuus vaarantuu eikä metsäbiotalous edes riittävästi vähennä ilmastopäästöjä.

Oppositio näki järkeväksi hyödyntää metsätalouden sivutuotteet bioenergiaksi, kunhan korkeamman jalostusarvon metsätuotteet käytetään järkevästi, tyydytään kestäviin hakkuumääriin ja huolehditaan metsien suojelusta ja monimuotoisuuden säilymisestä.

Myller: Aurinko- ja tuulivoima ovat tulevaisuutta

Sosiaalidemokraattien Riitta Myllerin mielestä hallituksen bioenergiaan painottuvat tavoitteet ovat kunnianhimottomia. Myller peräänkuuluttaa energiajärjestelmään isompaa remonttia.

– Energiajärjestelmien muutos maailmalla on jo käynnistynyt ja Suomen on oltava tässä kehityksessä eturintamassa. Aurinko, tuuli ja erilaiset geotermiset energialähteet ovat tulevaisuutta, sanoo Myller.

Myllerin mielestä hallituksen energiastrategiaesitykseen sisältyvä tuki uusiutuville energiamuodoille on riittämätön.

– Esitykseen sisältyy teknologianeutraalin tarjouskilpailun kautta tuleva tuki uusiutuville energiamuodoille. Hyvä niin. Kilpailutettava energian määrä, 2 terawattituntia, on kuitenkin aivan liian pieni määrä.

Hassi: Sähköautokannan kasvattamisessa tavoitteet alhaalla

Vihreiden Satu Hassi painotti, että energiamurroksen mahdolliseksi tekemät uudet työllisyysmahdollisuudet ovat parhaita niillä aloilla, joille maailmalla on kasvavin kysyntä.

– Uusia työpaikkoja luomme parhaiten kun kehitämme osaamista ja tuotteita, joilla on koko maailmassa kasvavat markkinat. Tuuli- ja aurinkoenergia, älysähköverkko, virtuaalivoimalaitokset ja sähköenergian uudet varastointiratkaisut ovat sellaisia. Juuri näihin asioihin hallituksen energiastrategia suhtautuu laimeimmin.

Hassin mukaan hallituksen esittämä kivihiilen kieltäminen on välttämätöntä, mutta johdonmukaisuuden vuoksi pitäisi lopettaa myös turpeen poltto.

– Turve on ilmastolle hiiltäkin pahempi ja sen korjuu pilaa vesistöjä, Hassi linjasi.

Hassi piti myös hallituksen tavoitetta sähköautokannan kasvattamiseen hitaana.

– Hallituksen tavoite, 250 000 sähköautoa vuonna 2030, vastaa vain kahden vuoden automyyntiä. Sähköautojen hinnat kuitenkin halpenevat niin että joidenkin arvioiden mukaan suunnilleen 10 vuoden päästä muita henkilöautoja ei enää valmisteta.