Syökö uusi tekniikka jouluvalot? Lahden Aleksin valaistus tiensä päässä

Perinteisten Aleksanterinkadun talvivalojen kohtalo Lahdessa saattaa kuluvan kauden jälkeen olla sinetöity.

jouluvalot
Aleksin talvivalot Lahdessa
Aleksin talvivalot LahdessaMika Halme / Yle

Hehkulampuista ledeihin siirtyminen saattaa koitua Lahden Aleksanterinkadun juhlavalaistuksen kohtaloksi Lahdessa. Led-lamppujen hankkiminen alkuperäisiin valokuvioihin on vaikeaa, ellei mahdotonta.

Aleksanterinkatu sai valokuviot ylleen ensimmäistä kertaa vuonna 1983.

– Kuvioissa on 6 000 lamppua ja teho hehkulampuissa on 25 wattia. Ne syövät varsin paljon energiaa, kertoo LE-Sähköverkko Oy:n suunnittelija Antti Lundhal.

Hehkulamppuja on vaihdettu vuosien varrella ledeihin. Ne ovat energiatehokkuudeltaan hehkulamppuja parempia, mutta eivät täysin korvaa talvivalojen väri- ja kuviorakennetta.

Kuvioissa on 6 000 lamppua ja teho hehkulampuissa on 25 wattia.

Antti Lundhal

– Nämähän on suunniteltu hehkulampuille. Sinne on sitten yritetty vaihtaa ledejä, jotka eivät täysin vastaa hehkulamppuja fyysisesti eikä valoa säteilevänä kappaleenakaan, Lundhal toteaa.

Myös mallien nopea vaihtuvuus on nähty ongelmallisena.

– Yksiwattisilla ledeillä on saatu tiputettua energiankulutusta, mutta jatkosaatavuus on aina kysymysmerkki. Kuten tunnettua, kaupasta saa tietyn mallisia lediroikkia tänä vuonna, mutta kun menet seuraavana vuonna hakemaan, eipä löydykään enää samanlaista.

Lahdessa nuori valokatu

Jouluvaloja on sytytelty kaupunkien katujen ylle jo 1800-luvulla, mutta pysyvämmin 1900-luvun puolella.

Lahdessa Aleksanterinkadulle valaistus rakennettiin melko myöhään 1980-luvulla. Talvivalot toteutettiin yrittäjien tuella. Ylläpito siirtyi kaupungin vastuulle myöhemmin.

– Lahdessa ollaan pääkadun juhlavalaistuksen suhteen nuoria, mutta valot ovat kyllä sitäkin persoonallisemmat, kehuu Lahden museoiden tutkija Riitta Niskanen.

Kuviot kertovat talvisesta matkasta.

Riitta Niskanen

Valokuviot loistavat joulukauden ohella Lahdessa myös Salpausselän talvikisojen ja MM-kisojen aikana. Aleksin valoja kutsutaankin talvivaloiksi.

Valokuviot on suunnitellut graafikko, professori Tapani Aartomaa.

– Kuviot kertovat talvisesta matkasta. Taustalla on satu, jota Aartomaa on kertonut tyttärelleen, Niskanen tietää.

Julkinen valaistus herättää tunteita

Lahdessa on riittänyt tänä syksynä puhetta jouluvaloista laajemminkin.

Myös Aleksin valaistuksesta riitti alkuun keskustelua – niitä rakastettiin tai vihattiin.

– Ne poikkeavat niin paljon totutuista jouluvaloista. Mutta meillä onkin nimenomaan talvivalot. Tällaisia ei ole missään muualla, Riitta Niskanen toteaa.