Oikeushammaslääkäri Helena Ranta: ”Emme voi tuudittautua uskoon, ettei holokausti voisi toistua”

Kansainvälisesti tunnettu oikeushammaslääkäri Helena Ranta vaatii YK:ta puuttumaan Syyrian sotaan.

Perjantai
Helena Ranta.
Helena Ranta.Aki Lahtinen / Yle

Helena Ranta tuntee suunnatonta vihaa, kun hän joutuu tutkimaan kuolleen lapsen ruumiin. Ranta tai hänen työryhmänsä eivät saa kuitenkaan näyttää tunteitaan konfliktialueilla, koska heitä tarkkaillaan jatkuvasti.

– Konfliktin osapuolet seuraavat jokaista kädenliikettä ja kasvojen ilmettä. Jokaista sanaa kuunnellaan tarkalla korvalla. Tämä tekee työstäni varsin raskasta. Emme saa olla puolueellisia, vaan meidän on pyrittävä totuuteen.

Kun Helena Ranta pääsee konfliktialueelta kotiin, hän itkee.

– Purkaudun vasta kotona. Selviytymispakkaukseni on itku, runot, musiikki, lasi valkoviiniä ja uni.

Helena Ranta.

Helena Ranta on toiminut useiden kansainvälisten oikeuslääketieteellisten tutkijaryhmien johtajana ja jäsenenä. Hän on työskennellyt muun muassa Bosniassa, Irakissa, Kosovossa ja Tshetsheniassa.

– Me emme voi tuudittautua uskoon, ettei holokaustin tapainen tragedia voisi toistua. On olemassa ihmisiä, jotka ovat valmiita tuhoamaan. Sitten olemme me, jotka seuraamme sivusta tekemättä mitään.

Meidän vastuullamme on yrittää varmistaa, että eloon jäävillä Syyrian lapsilla on turvallinen tulevaisuus.

Helena Ranta

Eläkkeellä oleva Ranta jatkaa rauhantyötään ensi tammikuussa Eritreassa. Ranta on joutunut näkemään työssään paljon kuolemaa ja ihmisen pahuutta.

– Tulen aina muistamaan ne sanat, jotka näin Kamerunissa pienellä, likaisella paperinpalalla: "Ei ole olemassa rauhaa ilman oikeutta, eikä oikeutta ilman anteeksiantoa".

Venäjällä ja YK:lla on suuri vastuu Syyriasta

YK:n avustusjohtaja Stephen O’Brien sanoi keskiviikkona pidetyssä turvallisuusneuvoston hätäistunnossa, että Alepposta uhkaa tulla valtava hautausmaa. Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan keskiviikon pommituksissa kuoli 21 ihmistä. Järjestön mukaan Itä-Alepposta on paenut kymmeniätuhansia ihmisiä viime päivien aikana.

Haavoittunut lapsi.
Mohammed Badra / EPA

Helena Ranta pelkää, että Syyrian sota loppuu siihen, että konfliktialueella ei ole enää ihmisiä. Aseiden on vaiettava, jotta neuvottelut voisivat alkaa. Hän näkee, että YK:lla on tässä suuri vastuu.

– Jos on valtaa, on myös vastuu ja se vastuu pitää kantaa. Venäjällä on hyvin suuri vastuu Syyrian tilanteesta, mutta Venäjä ei ole kantanut tätä vastuuta. Vastuu on myös YK:lla ja etenkin viidellä pysyvällä jäsenmaalla, joilla on veto-oikeus.

Lapsia Aleppon kaduilla.
MOHAMMED BADRA / EPA

Helena Ranta kantaa huolta etenkin Syyrian konfliktialueiden lapsista.

– Meidän vastuullamme on yrittää varmistaa, että eloon jäävillä Syyrian lapsilla on turvallinen tulevaisuus, mahdollisuus päästä kouluun, saada ammatti ja rakentaa sortunutta yhteiskuntaansa.

Perjantain lähetyksessä puhutaan sodasta ja rauhasta 2.12. klo 21.05 TV1:llä. Lähetys on katsottavissa tv-esityksen jälkeen myös Yle Areenassa.