Kunnat ja kirkko odottavat linjauksia paperittomien toimeentulon järjestämisestä – "Tarvitsemme selkeämpiä ohjeistuksia"

Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan ministerityöryhmän päätökset tyssäsivät sosiaali- ja terveysministeriöön.

Turvapaikanhakijoita Tornion järjestelykeskuksen edustalla viime vuoden lokakuussa. Kuva: Kati Teirikko / Yle

Kuntaliitto on pettynyt siihen, ettei paperittomien turvapaikanhakijoiden toimeentulon järjestämisestä saatu ratkaisua aikaiseksi tänään keskiviikkona.

– Me olemme pettyneitä, kun ratkaisua ei tullut. Sitä on kauan odotettu, sanoo Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio.

Ministerityöryhmän ratkaisua odottaa malttamattomana myös kirkko, joka on päättänyt antaa tilapäistä hätämajoitusta paperittomille turvapaikanhakijoille.

– Se olisi helpottanut monella tapaa asioita, sanoo Helsingin seurakuntayhtymän diakoniapäällikkö Kirsi Rantala.

Maahanmuuton ministerityöryhmän oli määrä kertoa tänään keskiviikkona muun muassa siitä, millaista toimeentulotukea Suomessa annetaan turvapaikanhakijoille, jotka jäävät laittomasti maahan. Päätöksiä ei kuitenkaan saatu aikaan.

Risikko: Päätös tyssäsi sosiaali- ja terveysministeriöön

Ministeriryhmän puheenjohtajana toimivan sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan päätöksen tekeminen tyssäsi sosiaali- ja terveysministeriöön.

He toivoivat lisäaikaa siihen, että he saisivat muodostaa ohjeita kunnille.

Paula Risikko

– He toivoivat lisäaikaa siihen, että he saisivat muodostaa ohjeita kunnille. Katsoin ministeriryhmän puheenjohtajana että annetaan aikaa, niin saavat asiat kuntoon, Risikko sanoo Ylelle.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula vastasi Ylelle sähköpostitse, että asiaa valmistellaan parhaillaan.

– Maahanmuuton ministeriryhmässä valmistellaan parhaillaan hallituksen yhteistä näkemystä siitä, mitä oikeuksia laittomasti maassa olevilla on, ja mitkä ovat julkisen vallan velvollisuudet, Rehula vastasi.

Risikko toisti tänään myös oman kantansa toimeentulotuen maksamisesta paperittomille.

– Näen, että laittomasti maassa olevalla ei voi olla sama sosiaaliturva kuin laillisesti maassa olevalla.

Rehulan mukaan laittomasti maassa olevilla henkilöillä on perustuslain mukainen oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon ihmisarvoisen elämän turvaamiseksi.

– Käytännössä tämä tarkoittaa kiireellistä ja tilapäistä apua, kuten ruokaa, lääkkeitä ja kiireellistä sairaanhoitoa. Kunnissa ammattihenkilöt päättävät, mitä apua laittomasti maassa oleskeleville annetaan eri tilanteissa, Rehula jatkaa.

"Tarvitsemme selkeämpiä ohjeistuksia"

Kuntaliitosta huomautetaan, että isot kaupungit ovat jo alkaneet ottaa ohjia omiin käsiinsä. Tainio korostaa, että asiaan tarvitaan yhteinen linjaus hallitukselta.

Kunnat odottavat ratkaisua tässä asiassa.

Hanna Tainio

– Kunnat odottavat ratkaisua tässä asiassa. Tämä on ongelma, joka lisääntyy todennäköisesti ihan päivä päivältä, Tainio jatkaa.

Ministeri Rehulan mukaan ohjeitten antaminen ei ole aivan yksinkertaista.

– Ei ole aivan yksinkertaista ohjeistaa, miten eri tilanteet huomioidaan yhdenvertaisesti ja ihmisoikeuksia kunnioittavalla tavalla. Valmistelemme kysymystä huolella, ennen kuin hallitus tekee linjauksensa.

Ministerityöryhmä linjasi tänään, että laittomasti maassa oleville henkilöille täytyy tarjota esimerkiksi ruoka ja välttämättömimmät lääkkeet muutamiksi päiviksi. Kuntaliiton mielestä linjaus on epämääräinen.

– Missä menee se raja, jolloin se sitten katkaistaan? Tarvitsemme selkeämpiä ohjeistuksia, Tainio huomauttaa.

Seurakuntayhtymän diakoniapäällikön mielestä linjaus antaa ainakin viestin siitä, että on olemassa taho, jolla on mahdollisuus auttaa.

– Mutta jos puhutaan muutamista päivistä, se aiheuttaa heti kysymyksen: Entä niiden jälkeen? Koska useimmiten nämä asiat eivät ratkea vielä yhdessä tai kahdessa päivässä, Rantala huomauttaa.