Venäjä kertoo lähettäneensä pioneereja raivaamaan räjähteitä Aleppon itäosasta

Venäläisen kenraaliluutnantin mukaan Syyrian armeija on saanut haltuunsa tärkeän Castellon tien, joten humanitaariset saattueet pääsevät nyt Aleppoon.

Aleppo
Syyrialaisia sotilaita itäisessä Aleppossa.
Syyrian valtion uutistoimiston SANA:n julkaisemassa kuvassa näkyy syyrialaisia sotilaita Aleppon itäosassa Masaken Hananon alueella 27. marraskuuta 2016.SANA HANDOUT / EPA

Venäjän asevoimat sanoo lähettäneensä ryhmän pioneereja raivaamaan miinoja ja muita räjähteitä Syyrian hallituksen joukkojen takaisinvaltaamista Aleppon itäosista.

Kenraaliluutnantti Sergei Rudskoi armeijan yleisesikunnasta sanoi keskiviikkona, että pioneeriyksikköön kuuluu 200 sotilasta ja 47 ajoneuvoa. Hänen mukaansa Venäjän puolustusministeriö on lähettänyt myös kenttäsairaalan Aleppoon.

Syyrian hallituksen joukot ovat tällä viikolla vallanneet yli kolmasosan kapinallisten hallussa olleesta itäisestä Alepposta. Rudskoin mukaan näillä alueilla on yli 90 000 siviiliä.

Rudskoi kehottaa YK:ta tarjoamaan pikaisesti humanitaarista apua alueen siviileille. Hänen mukaansa Aleppoon johtava tärkeä Castellon tie on nyt Syyrian armeijan hallussa ja turvallinen humanitaarisille saattueille.

Kymmenien tuhansien siviilien kerrotaan paenneen kapinallisten hallussa olevasta Aleppon itäosasta viimeisen neljän päivän aikana. Rudskoin mukaan itäisestä Alepposta on poistunut lisäksi 647 kapinallistaistelijaa, joista 630 on armahdettu ja 17 on tutkinnassa.

Kapinalliset kieltäytyvät perääntymästä

Syyrian armeija on kehottanut Aleppon kapinallisia antautumaan ja poistumaan kaupungista. Aiempien hallituksen ja kapinallisten välisten sopimusten perusteella kapinallistaistelijat ovat saaneet siirtyä turvallisesti opposition hallussa olevaan Idlibin maakuntaan.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema kapinallisryhmä Fastaqimin Turkissa oleskeleva poliittinen johtaja Zakaria Malahifji kertoi, että kapinalliset kieltäytyvät minkäänlaisesta joukkojensa vetäytymisestä.

Britanniasta käsin toimivan oppositiomielisen The Syrian Observatory for Human Rights -tarkkailujärjestön mukaan yli 300 siviiliä on kuollut marraskuun 15. päivän jälkeen itäisen Aleppon taisteluissa ja pommituksissa.

Aleppon kapinallisalueilla arvioitiin olevan noin 250 000 siviiliä ennen hallituksen joukkojen suurhyökkäystä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters