Viisi miljoonaa euroa kulttuuriin – Jyväskylän Kankaan ensimmäisen prosenttiteoksen julkaisu suorana Areenassa

Jyväskylässä noin prosentti Kankaan alueen tontinmyyntituloista ja rakentamisen kustannuksista ohjataan alueen kulttuuriin. Summa kohoaa kaiken kaikkiaan yli viiteen miljoonaan euroon.

kulttuuri
Anna Ruthin luonnos teokseksi asuintalon seinään Kankaalla.
Suora lähetys julkistustilaisuudesta alkaa kello 18:55.

Jyväskylän Kankaan uuden asuin- ja työpaikka-alueen rakentamisessa on otettu käyttöön prosenttiperiaate. Se tarkoittaa, että alueen rakentamisen kustannuksista prosentti ohjataan kulttuuriin.

Kankaan kohdalla se tarkoittaa seuraavien 25 vuoden aikana viittä ja puolta miljoonaa kulttuurieuroa.

– Ensimmäisen asemakaavan aluelle taidehankintojen budjetti on runsaat puoli miljoonaa euroa, toteaa Keski-Suomen visuaalisten taiteiden läänintaiteilija Kirsi Pitkänen.

Ensimmäinen suuri teos julkistetaan tänään. Se on jyväskyläläistaiteilija Anna Ruthin digiprint-työ kerrostalon julkisivuun. Teos on toteutettu kahdeksankerroksisen asuintalon porraskäytävän lasipintaan koko talon korkuisena.

– Otin mukaan vihreiden alueiden teeman ja vihreiden kasvien kasvamisen. Teoksessa toistuu myös joen muoto, Ruth kertoi teoksestaan aiemmin.

Teoksen julkistustilaisuudessa nähdään Jyväskylän sirkuskoulun tilausteos, ilma-akrobatianumero talon 24 metriä korkeassa porraskuilussa.

Kaupungin linjauksen mukaan Kankaan prosenttiperiaatteessa ei ole kyse vain taideteosten hankinnasta, vaan myös tapahtumista ja tilapäistaiteesta.

Kangas on Jyväskylän merkittävin aluekehityshanke. Entisen paperitehtaan aluetta aivan keskustan kyljessä muutetaan asumisen, työpaikkojen, opiskelun ja vapaa-ajan keskukseksi. Alue rakennetaan noin 3000 asukkaalle ja 2500 työpaikalle.

Alueella toimi paperitehdas yli sadan vuoden ajan, ja osa vanhoista tehdasrakenteista säilytetään.