Vettä kulutetaan yhä vähemmän – vesilaitosten vietävä osaamistaan maailmalle

Vesiyhtiöt tarvitsevat uusia ansaintakeinoja, koska veden kulutus on laskenut. Vesilaitosyhdistyksen toimitusjohtaja veisi maailmalle osaamista.

vedenkulutus
Valuva vesihana.
Isto Janhunen / Yle

Vesilaitosyhdistyksen toimitusjohtaja Osmo Seppälä kannustaa vesiyhtiöitä viemään ulkomaille yhä enemmän osaamistaan. Toimitusjohtajan mukaan vesilaitoksilla olisi esimerkiksi teknologia- ja johtamistaitoja, joita kannattaisi pyrkiä myymään maailmalle ennemmin kuin niiden tuotetta eli vettä.

– Tekniikan lisäksi voitaisiin viedä henkistä osaamista käyttöön ja kunnossapitoon, johtamiseen, talouteen ja riskienhallintaan, Seppälä sanoo.

Toisaalta vesihuolto on pitkälti paikallistoimintaa, ja henkilöstö ei välttämättä itse pysty kansainväliseen työhön. Seppälän mukaan vesilaitos voi kuitenkin osaltaan edistää suomalaisten yritysten kansainvälistämistä tarjoamalla vesihuoltoalan yrityksille mahdollisuuksia hioa palvelujaan vientikuntoisiksi.

– Yritykset voisivat ponnistaa kokemuksella ja referenssillä, mitä ne saavat toimiessaan suomalaisten vesihuoltoyhtiöiden kanssa, Seppälä maalaa.

Kuluttaja lotraa vähemmän

Seppälä pitää hyvänä asiana sitä, että kunnallisessakin vesihuollossa toimitaan yritysmäisesti ja uusia liiketoiminnan mahdollisuuksia etsitään. Vedenkulutus vähenee, minkä vuoksi tuloja on etsittävä. Näin vesimaksuja ei tarvitsisi korottaa.

– Tekemättä mitään uusia avauksia liiketoiminta ei välttämättä kasva vaan kutistuu. On ymmärrettävää, että vesiyhtiöissä haetaan uusia bisnesavauksia.

Veden kulutus on pienentynyt jo parin kymmenen vuoden ajan, ja se laskee koko ajan hiljalleen. Seppälän mukaan syynä on muun muassa se, että vettä käyttävät kodinkoneet pyritään tekemään mahdollisimman vesipiheiksi.

Kunnan laitoksista dynaamisiksi yhtiöiksi

Lahti Aqua kertoi eilen solmineensa yhteistyösopimuksen pohjaveden toimittamisesta monacolaissijoittajan suunnittelemalle pullovesitehtaalle. Lahti Aqua saa veden toimittamisesta arviolta puoli miljoonaa euroa vuodessa.

Tämäntyyppiset ratkaisut kertovat Seppälän mukaan siitä, että kunnalliset vesihuoltolaitokset ovat muuttumassa.

– Vesihuoltolaitokset on aiemmin kuntajohtoisesti hoidettu aika jäykästi ja virastomaisesti. Nykyisin niitä on yhtiöitetty, toimintamalli on yritysmäinen ja johtaminen on bisnesjohtamista eikä julkishallinnon johtamista, hän kuvailee.

Lahti Aqualla nähdäänkin, että pullottamon saaminen asiakkaaksi on seurausta määrätietoisesta työstä. Yhtiön tavoitteena on ollut jo muutaman vuoden ajan viestiä myös kansainvälisille markkinoille, että Lahti Aqua on vahva yhteistyökumppani.