Hyppää sisältöön

Intia uhkaa kieltää kaupalliset sijaissynnytykset

Intian hallitus haluaa kieltää kaupallisen kohdun vuokraamisen. Kieltoa vastustavat äänekkäästi lääkärit, asiakkaat sekä kohtuaan vuokraavat naiset sijaissynnytyksiin erikoistuneella huippuklinikalla.

Mimi on viidettä kuukautta raskaana. Sijaissynnytyksestä saamillaan rahoilla hän pystyy tulemaan hyvin toimeen ilman alkoholistimiestään ja rakentamaan itselleen ja lapsilleen talon. Kuva: Heidi Lipsanen / Yle

Värikkäisiin, peittäviin asuihin pukeutuneita naisia loikoilee suurehkon sairaalasalin potilasvuoteilla. Muutamalla raskausmaha pömpöttää jo selvänä kankaan alta.

32-vuotiaan Pujan kohtuun istutettiin alkio vasta muutama päivä sitten. Nyt hän odottaa jännityksellä uutisia mahdollisesta raskaudesta.

Jos onni potkaisee, Puja jää asumaan seuraavaksi yhdeksäksi kuukaudeksi Akanksha sairaala- ja tutkimuskeskukseen, joka vuodesta 2004 on niittänyt kuuluisuutta sijaissynnytysten esimerkkiklinikkana Anandissa, Intian länsiosissa. 

Puja synnytti vuosi sitten samassa paikassa tyttären australialaiselle pariskunnalle. Myönteinen kokemus ja hulppea rahasumma saivat naisen vuokraamaan kohtunsa vielä kertaalleen.

Hän etsii kännykästään kuvan tytöstä ja ylpeänä,  ehkä pieni haikeus silmäkulmassaan, kertoo kuinka vanhemmat antoivat tälle nimeksi Asha Khwaab. Sanat tarkoittavat hindiksi toivoa ja unelmaa.

– Heidän toiveensa ja unelmansa toteutuivat, Puja naurahtaa ja hakee vielä esiin perheen äidin lähettämän valokuvan Ashan yksivuotissyntymäpäiväkakusta.

Puja on tiiviisti yhteydessä synnyttämänsä tyttären Asha Khwaabin biologisiin vanhempiin Australiassa. Nyt hänen kohtuunsa on istutettu uusi alkio. Kuva: Heidi Lipsanen / Yle

Ulkomaisia alkioita jumissa Intiassa

Muutoksen tuulet alkoivat kuitenkin puhaltaa sijaissynnytysten Mekkana tunnetussa Intiassa sen jälkeen, kun hindupuolue nousi valtaan vuonna 2014. Sen myötä monien perheiden ja sijaissynnyttäjien toiveet ja unelmat uhkaavat pirstaloitua lopullisesti.

Marraskuussa 2015 maan hallitus kielsi kohdunvuokraukset ulkomaalaisille.  Sen takia Pujan ja noin 50 muun klinikalla olevan kanssasisaren kohdussa kasvaa tällä hetkellä pelkkien intialaisten pariskuntien jälkikasvua. Ennen noin kolmannes Akankshan sairaalassa syntyneistä vauvoista oli ulkomaalaisia. 

– Kielto saatettiin voimaan osittain siksi, että monella tänne hedelmöityshoitoon tulleella oli vaikeuksia viedä vauva kotimaahansa, jossa sijaissynnytykset on kielletty, aiheesta kirjan kirjoittanut toimittaja Gita Aravamudan sanoo.

Hän ei kuitenkaan voi ymmärtää miksi kohdunvuokraus piti tästä syystä kieltää kaikilta ulkomaalaisilta. Kielto koskee myös sellaisten maiden kansalaisia, joiden kotimaassa ei-kaupallinen kohdunlainaus on laillista. 

Kielto saatettiin voimaan lisäksi niin yllättäen, että monet jo Intiaan ulkomailta toimitetut hedelmöitetyt alkiot jäivät jumiin klinikoiden pakastimiin. Säädöksen mukaan alkioilla on vienti- ja tuontikielto.

– Nämä eivät ole mitään leikkikaluja. Kyse on pakastetusta elämästä, joka saatiin rakkaudella aikaan ja josta on maksettu taloudellisesti, sosiaalisesti sekä emotionaalisesti kallis hinta. Mitä tehdään kaikilla niillä sadoilla alkiolla, joita ei voida viedä maasta? Aravamudan kysyy.

Hallitus sallisi sijaissynnytyksen vain perheen sisällä

Vaikka kodittomat alkiot tuottavat monelle klinikalle jo nyt päänvaivaa, lähitulevaisuudessa  monet näistä joutunevat miettimään liiketoimintasuunnitelmansa aivan uusiksi.

Akanksha sairaala- ja tutkimuskeskuksen sijaissynnyttäjille tarkoitetut huoneet uhkaavat autioitua, jos uusi kohdunvuokrauksen kieltävä laki menee läpi. Kuva: Heidi Lipsanen / Yle

Tuore lakiesitys uhkaa kieltää täysin kaupalliset sijaissynnytykset myös intialaisilta. Maan parlamentti äänestää uudesta laista marraskuun lopussa alkavalla talvi-istuntokaudella.

Kohtua saisi uuden lain mukaan lainata pelkästään perheiden sisällä ilman korvausta.  Sijaissynnyttäjinä voisivat toimia vain naiset, joilla on jo ainakin yksi oma lapsi. Lisäksi vaihtoehto olisi mahdollinen pelkästään hedelmättömille yli viisi vuotta naimisissa olleille heteropareille.

Akanksha sairaala- ja tutkimuskeskuksen johtajalta, lääkäri Nayana Patelilta ei heru ymmärrystä kohdunvuokrauksen kieltävälle laille tai altruistisille sijaissynnytyksille, joina ei-kaupalliset kohdunlainaukset tunnetaan.

– Olin aina siinä käsityksessä, että hallitus toisi voimaan säädökset, joilla Intia voisi näyttää maailmalle olevansa maailman paras paikka sijaissynnytyksille. Oikeilla laeilla pystyttäisiin vähentämään hyväksikäyttöjä. Se olisi ollut edistyksellinen askel, lääkäri Patel toteaa.

Patelin mukaan kaupallisella kohdunvuokrauskiellolla on synkät seuraukset.

– Hyväksikäytöt lisääntyvät. Kiellot johtavat poikkeuksetta siihen, että liiketoiminta siirtyy maan alle mustaan pörssiin.

Altruistiset sijaissynnytykset eivät ole lääkäri Patelin ja toimittaja Aravamudanin mielestä oikea ratkaisu hedelmättömyysongelmiin. Ne sallivassa Britanniassa palveluista on maksettu pimeästi pöydän alitse. Intiassa käytäntö voisi olla uhka naisille, jotka naitetaan usein pakolla ja jotka jo muutenkin helposti joutuvat perhetyrannian kohteeksi. 

Hallitus: kaupallinen kohdunvuokraus epäeettistä

Tähtiklinikalla on monia tukijoita kansainvälisesti, kuten yhdysvaltalainen TV-showtähti Oprah Winfrey. Kuva: Heidi Lipsanen / Yle

Kun Intia mitä todennäköisimmin seuraa Thaimaan esimerkkiä ja rajaa ei-kaupalliset sijaissynnytykset tietyin ehdoin omille kansalaisilleen, lapsettomien pariskuntien mahdollisuudet saada apua pienenevät entisestään. Georgia, Ukraina ja Israel ovat niitä harvoja maita, jotka mahdollistavat kohdunvuokraukset, kuten myös muutamat Yhdysvaltojen osavaltiot.

Monet pariskunnat ovat karttaneet Yhdysvaltoja muun muassa hinnan ja oikeudellisten kustannusten takia. Joissain tapauksissa sijaissynnyttäjät ovat Patelin mukaan olleet huume- tai alkoholiriippuvaisia.

– Ihmiset luottivat Intiaan, koska meillä on vahva lääketieteen tietämys ja koska he tiesivät, että täällä naiset päätyvät sijaissynnyttäjiksi omien perheidensä takia. Monet ulkomaalaiset halusivat auttaa näitä perheitä, lääkäri Patel sanoo.

Kielto on kaupallisesti suuri kolaus teollisuudelle, joka on Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Intiassa 2,3 miljardin dollarin business.  Maa on tuottanut vuosittain lähes 5 000 vauvaa lainakohtujen kautta.

Valtaapitävän hindupuolueen mielestä kaupallinen kohdunvuokraus on epäeettistä ja mahdollistaa köyhien naisten hyväksikäytön. Se haluaa lisäksi kieltää sijaissynnytykset kokonaan homo- ja lesbopareilta.

– Se ei sovi yhteen eetoksemme kanssa, ulkoministeri Sushma Swaraj sanoi puolustaessaan puolueensa konservatiivista näkemystä.

Kun ulkoministeriltä samaisessa lehdistötilaisuudessa kysyttiin, miksi kohdunvuokraus kiellettäisiin myös ulkomaisilta pareilta, hän mainitsi avioerojen olevan yleisiä ulkomailla.

"Kohdunvuokraus siunaus molemmille"

Pritika Shahta käy sääliksi ne vanhemmat, joille intialaisten palvelujen käyttö tulisi lain myötä mahdottomaksi. Hän lensi puolisonsa kanssa Lontoosta Akanksha-sairaalaan odottamaan lapsensa syntymää.  Kuusi vuotta lasta yrittänyt pariskunta ehtii vielä saattaa lapsensa maailmaan ennen marraskuun loppua. Intialaisella passilla vauvan viennin Britanniaan ei pitäisi koitua ongelmaksi, vaikka prosessi selvästi molempia vähän kauhistuttaakin.

– En ymmärrä miksi ihmisiltä viedään tämä mahdollisuus. Mitä järkeä on lääketieteen edistysaskelissa, jos niitä ei voida ottaa käyttöön? Pritika Shah kommentoi lakiehdotusta.

– Näen kohdunvuokrauksen siunauksena molemmille osapuolille – en vain meille, vaan myös sijaissynnyttäjälle. Intiassa hallitus ei kykene huolehtimaan kansalaisista samalla tavalla kuin länsimaissa, hän jatkaa.

Kohdunvuokraus pelasti perheen talouden

Anandissa Länsi-Intiassa sijaitsevaa Akanksha-klinikkaa pidetään sijaissynnytysten esimerkkilaitoksena. Parhaillaan siellä on asiakkaina 50 kohtunsa vuokrannutta naista. Kuva: Heidi Lipsanen / Yle

Sijaissynnyttäjien osastolla naiset ovat yhtä mieltä siitä, että mahdollisuus kantaa lasta hedelmättömille pariskunnille on muuttanut heidän elämänsä.

Jos Pujan toinen raskaus lähtee käytiin, hän saa kohdunvuokrauksesta 400 000 Intian rupiaa (5 400 euroa). Australialainen pariskunta maksoi päälle vielä 100 000 rupiaa (1 300 eur) ja lisäksi muistaa häntä valokuvilla ja lahjoilla.  Puja pitää vanhempiin usein yhteyttä.

– Työskentelin aikaisemmin maatilalla, jossa ansaitsin 100 rupiaa (1,30 euroa) päivässä. Minulla on 6-vuotias poika. Minulla ei ollut varaa mihinkään. Mieheni ei pysty käymään töissä sairauden takia, Puja kertoo ja purskahtaa kyyneliin.

Hän toivoo vielä kertaalleen pystyvänsä ansaitsemaan sijaissynnyttäjänä ennen kuin laki menee läpi. Näin hän takaisi perheelleen palkkion, jonka saadakseen hänen tulisi rehkiä pelloilla yhteensä 11 vuotta.

– Pääministeri Narenda Modi sanoo, etteivät ulkomaalaiset ole tervetulleita. Hän ei tunne meidän tuskaamme. Haluamme, että ulkomaalaiset jälleen pääsevät maahamme. Haluamme auttaa heitä sekä lapsiamme, Puja lisää.

.
.