Satulatuoli ei sovi kaikkien pöytien ääreen – "Pöydän korkeus on kriittinen"

Ergonomiset työpisteet ovat tuttu näky toimistoissa. Sähköpöytien ääreen rullataan satulatuoleilla, mutta pelkät hyvät välineet eivät riitä.

Moni istuu satulatuolissa väärin – jalat irti lattiasta. Kuva: Julia Sieppi / Yle

– Kyllä satulatuolilla voi istua väärin. On erittäin tärkeää, että istuja opettelee oikean tavan istua satulatuolilla, kertoo satulatuoleja valmistavan Salli Systemsin markkinointipäällikkö Janne Slant.

Satulatuollilla tulisi istua Slantin mukaan mahdollisimman takana, istuimen takaosassa, jolloin paksuimmat pehmusteet jäävät istuinluiden alle.

– Pitäisi istua niin, että kantapäät ovat tukevasti maassa. Silloin tuoli automaattisesti kääntää asentoa niin, että lantio kääntyy eteenpäin samalla, kun tuolin leveys levittää jalkoja.

Jos pääset satulatuolilla istuessasi potkimaan vauhtia, ja sivuttaissuunnassa luontevasti liikkumaan, on tuoli säädetty sopivalle tasolle. Moni mukavuudenhaluinen saattaa nostaa tuolin korkealle ja nojata kohti pöytää. Tälloin istuma-asento on kaikkea muuta kuin ergonominen, Slant sanoo.

Satulatuolilla istuvan pöydän korkeus on riippuen istujan pituudesta yleensä noin 10–30 senttimetriä korkeammalla.

Janne Slant

– Mutta jos istuu liian alhaalla, niin silloin ihminen pääsee helposti kääntäämään jalat kohtisuoraan, jolloin penkki ei enää "väännä" jalkoja oikeaan asentoon. Selkä köyristyy, koska lantio kääntyy taaksepäin. Tämä on yksi yleisistä ja huonoista istumatavoista satulatuolilla.

– Lonkkakulmien pitäisi olla noin 135 astetta, eli mahdollisimman loivat.

Selkä suoristuu melko automaattisesti, kun tuolin korkeus on oikea, kantapäät ovat tukevasti maassa ja takapuoli on penkin takaosassa.

Satulatuoli ei sovi kaikille

Satulatuoli vaatii kaverikseen oikeanlaisen pöydän.

– Pöydän korkeus on kriittinen satulatuolilla istuttaessa, eikä satulatuolilla pitäisi istuen työskennellä tavallisen pöydän ääressä.

– Satulatuolilla istuvan pöydän korkeus on riippuen istujan pituudesta yleensä noin 10–30 senttimetriä korkeammalla, Salli Systemsin markkinointipäällikkö Janne Slant neuvoo.

Lisäksi kyynärkulman olisi hyvä olla 90 astetta. Käsien tulisi levätä joko kyynärtukien varassa, tai pöytätason päällä.

Satulatuolilla tulisi istua penkin takaosassa. Kuva: Julia Sieppi / Yle

Satulatuoli ei myöskään käy kaikille. Tätä mieltä on Janne Slantin lisäksi työfysioterapeutti Maija-Liisa Väisänen.

– Jumppapallokaan ei sovi kaikille, se pitää erikseen kokeilla ja testata. Riippuen siitä, onko keho tavallista elastisempi vai jäykempi ja mitkä ovat perussairaudet ja persoonalliset asiat, että mikä kullekin käy. Kaikille ei käy kaikki, toteaa Väisänen.

On erittäin tärkeää, että istuja opettelee oikean tavan istua satulatuolilla.

Janne Slant

– Kaikki eivät vaan tykkää satulatuolilla istua, eikä sitä silloin kannata pakolla harrastaakaan. Sen pitää tuntua luonnolliselta, vaikka toki se voi viedä viikosta kuukauteen, että sillä tottuu istumaan, Slant miettii.

On aivan normaalia, että aluksi satulatuolilla istumisesta koituu kolotusta, vaikka istuma-asento olisi oikea ollutkin.

– Istuinluut voi kipeytyä, kun koko ylävartalon paino on yhtäkkiä ainoastaan ja vain istunluiden varaan. Alaselkä voi aluksi myös kipeytyä, kun fasettinivelet ovat omalla paikallaan ja selkä on ryhdissä. Jos ryhdikäs asento on uusi asento istujalle, niin kipua voi alkuun tuntua, Slant toteaa.

– Myös sisäreidet voivat kipeytyä alkuun, koska jalat ovat jatkuvassa venytystilassa.