Viekö valtio Uber-kuskin tienestit vai ei? Korkein oikeus käsittelee asian

KKO päättää ensijaisesti menettääkö Uber-kuljettaja tienaamansa rikoshyödyn valtiolle kokonaan tai osittain. Samalla korkein oikeus voi myös laajentaa valituslupaa siihen, onko kuski syyllistynyt laittoman taksiliikenteen harjoittamiseen.

talous
Uber -sovelus puhelimen näytöllä.
Antti Kolppo / Yle

Korkein oikeus on myöntänyt kyydinvälityspalvelu Uberin kuljettajalle osittaisen valitusluvan hovioikeuden ratkaisuun, jossa toiminta linjattiin luvattomaksi.

Kyseessä on ensimmäinen korkeimpaan oikeuteen edennyt Uber-tuomio, joten se tulee toimimaan ennakkoratkaisuna vastaavissa tapauksissa.

Helsingin hovioikeus tuomitsi syyskuussa espoolaisen Uber-kuljettajan 20 päiväsakkoon laittoman taksiliikenteen harjoittamisesta. Hänen tuomittiin myös maksamaan valtiolle Uberin ajamisella tienatut 2 800 euroa.

KKO ottaa käsittelyyn nimenomaan menettämisseuraamusta eli rikoshyötyä koskevan tuomiokohdan. KKO:n päätöksessä todetaan, että muilta osin kysymys valitusluvan myöntämisestä on siirretty käsiteltäväksi valituksen käsittelyn yhteydessä.

Tämä tarkoittaa, että kun rikoshyödyn kohtalo on ratkaistu, KKO voi halutessaan myöntää valitusluvan myös laittoman taksiliikenteen harjoittamisesta annettuun tuomioon.

Myös helsinkiläinen Uber-kuski on hakenut valituslupaa korkeimmalta oikeudelta samoista asioista. Hänen hakemuksensa käsittely on vielä kesken. Helsinkiläinen kuljettaja oli tienannut Uber-kyydeillä 12 250 euroa, jotka tuomittiin valtiolle menetetyksi.

Hovioikeus katsoi, että Uber-kyydeissä oli kysymys ammattimaisesta henkilöiden kuljettamisesta ja taksiliikennelupaa edellyttäneestä toiminnasta.

Poliisitutkinnassa ja syyteharkinnassa on satoja vastaavia tapauksia.