1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Katariina, Kotka

Kotkan helmi Katariina muuttuu teollisuusmiljööstä keskustan suurimmaksi asuinalueeksi

Ensimmäisen 8-kerroksisen kerrostalon rakentaminen Katariinan kalliolle on tarkoitus aloittaa ensi toukokuussa.

Katariinan Meripuisto säilyy entisellään, mutta muuten Karariinan alue Kotkassa muuttuu tulevaisuudessa merkittävästi. Kuva: Raine Martikainen / Yle

Uuden asuinalueen rakentaminen Kotkan Katariinaan on alkamassa. Kaupunki kaavoittaa vanhan teollisuusalueen uudelleen asuintaloja ja virkistysalueita varten. Kaikkiaan asuntoja on mahdollista rakentaa noin 2 000 asukkaalle. Alueen nykyiset yritykset voivat kaupungin mukaan edelleen toimia alueella.

Osayleiskaavan luonnos on tulossa nähtäville ensi keväänä. Kotkan kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannosen mukaan Katariinan alue muuttuu tulevaisuudessa täydellisesti.

– Upea merimiljöö ja Katariinan Meripuisto säilyvät, mutta vanha Wärtsilän telakka-alue muuttuu teollisuusalueesta Kotkan keskustan suurimmaksi uudeksi asuinalueeksi, joka on merellinen ja kaupunkimainen.

Katariinan Meripuiston alueella on edelleen voimassa vanha kaava, joka määrittelee sen teollisuusalueeksi. Uudessa kaavassa se vahvistetaan puistoalueeksi.

Myös suunnitelmat kylpylähotellin sijoittumisesta Katariinaan elävät yhä.

– Hanke on edennyt erittäin myönteisesti ja suunnittelun myötä siihen on tullut paljon lisää konkretiaa, mutta hankkeen kehittäjät tiedottavat asiasta enemmän itse, Hannonen tyytyy tässä vaiheessa toteamaan.

Yksiöt, kaksiot ja kolmiot tekevät talon

Ensimmäinen uudisrakennus lähtee kohoamaan Katariinaan uuden päiväkodin läheisyyteen todennäköisesti jo ensi keväänä. Puistotien varteen Katariinan kalliolle on tarkoitus rakentaa 8-kerroksinen kerrostalo, jonka on määrä valmistua kesäkuun 2018 loppuun mennessä.

Rakennuttajana toimiva mikkeliläinen rakennusliike FH Invest Oy käynnistää ennakkomarkkinoinnin heti joulukuun ensimmäisinä päivinä.

Jos en uskoisi Kotkaan, en olisi tässä keskustelemassa aiheesta.

Mikko Viskari

Uudessa kerrostalossa on 46 huoneistoa. Yksiöitä ja kaksioita on kolmea eri kokoa ja kolmioita paria eri kokoa. Huoneistojen koko vaihtelee 27,5 neliöstä 82 neliöön. Asuntoja on mahdollista yhdistää isommiksi kokonaisuuksiksi asukkaan toiveiden mukaan.

Huoneistojen keskineliöhinta on 3 700 euroa.

– Se jyvittyy kerrosten mukaan eri tavalla. Alemmat kerrokset ovat hieman edullisempia ja ylemmät arvokkaampia, toteaa toimitusjohtaja Mikko Viskari.

Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 8,5–9 miljoonaa euroa. Kohteen suunnittelee rakennusarkkitehti Kari Sajaniemi.

"Katariina on Kotkalle helmi"

Katariinan kallion asemakaavassa on tontit kaikkiaan viidelle kerrostalolle. Ensimmäisen uuden kerrostalon asuntoja markkinoidaan toimitusjohtaja Mikko Viskarin mukaan ensisijaisesti kotkalaisille, mutta hän uskoo, että asukkaita löytyy myös pääkaupunkiseudulta.

Vanha telakka-alue muuttuu teollisuusalueesta Kotkan keskustan suurimmaksi uudeksi asuinalueeksi.

Markku Hannonen

– En halua rajata mitään ryhmiä, mutta ennustan, että suurin asiakasryhmä ovat keski-ikäiset ja seniori-ikäiset.

Rakennuttajan mukaan 46 huoneistosta noin 60 prosenttia pitäisi olla varattuna, jotta kuokka isketään ensi toukokuussa maahan. Rakennuttajana toimiva FH Invest Oy on toiminut aiemmin esimerkiksi Kouvolassa, mutta Kotkaan se tulee rakentamaan ensimmäistä kertaa.

Toimitusjohtaja Mikko Viskari vakuuttui Katariinan alueesta heti ensimmäisellä vierailulla viime keväänä.

– Se iski kuin miljoona volttia, kun järvisuomalaisena pääsi katsomaan maisemia meren rannalle korkean kallion päältä. Meripuiston luulin ennakkoon olevan jotain paljon pienempää ja vaatimattomampaa, mutta paikan päällä piti todeta sen olevan huikean hieno juttu, kehuu Viskari, jonka mukaan Katariina on Kotkalle helmi.

Viskari uskoo vahvasti Kotkan vetovoimaan, mitä on esimerkiksi tuttavapiirissä miehen mukaan ihmetelty.

– Jos en uskoisi Kotkaan, en olisi tässä keskustelemassa aiheesta. Emme halua tulla koettamaan onneamme ja kokeilemaan. Lähtökohtainen tavoite on, että hanke lähtee liikkeelle.