Ensi vuosi on yhtä juhlaa Etelä-Karjalassa

Suomen 100-vuotisjuhlaa huomioidaan näyttävästi Etelä-Karjalassa pitkin vuotta. Koko juhlavuoden avaa iso juhlavastaanotto Imatralla.

Etelä-Karjala
Lapset ja Suomi 100-lippusiimaa.
Yksi iso tapahtuma Etelä-Karjalassa on 6. huhtikuuta järjestettävä Lasten ja nuorten Suomi 100 -päivä. Suomi 100/Suvi-Tuuli Kankaanpää

Suomen juhlavuoden kunnioittaminen alkaa Etelä-Karjalassa heti loppiaisena. Tuolloin Imatran kaupungintalolla järjestetään juhlava kutsuvierastilaisuus. Juhlaan on kutsuttu 400 eteläkarjalaista.

– Juhlaan on kutsuttu muun muassa sotaveteraaneja, vapaaehtoistyöntekijöitä, urheilun ja kulttuurin saralla menestyneitä ja kuntien johtoa, sanoo aluekoordinaattori Virve Lindström Etelä-Karjalan liitosta.

Sotaveteraanit huomioidaan muutenkin ensi vuoden aikana eteläkarjalaisissa tapahtumissa. Kesällä Imatralla pelattavaan Itä–Länsi-tapahtumaan järjestäjä hakee veteraanit kotoa ja otteluiden jälkeen kuljettaa heidät takaisin kotiovelle.

Lapsilla ja nuorilla on oma juhlapäivä

6. huhtikuuta Etelä-Karjalassa vietetään Lasten ja nuorten Suomi 100 -päivää. Siihen osallistuvat kaikki maakunnan koulut ja päiväkodit. Karjalan Keittiömestarit ovat suunnitelleet päivään juhlavan Suomi 100 -menun.

– Tämän päivän tavoitteena on tehdä lapsille pysyvä muistijälki siitä, mitä tapahtui silloin kun Suomi täytti sata vuotta. Tuo päivä koskettaa 30 000:ta henkilöä, Lindström sanoo.

Koko kansan kesäjuhlasta "sata päivää sataan"

Elokuun lopulla koko Suomessa tempaistaan isojen tapahtumien avulla. 26. elokuuta on sata päivää 100-vuotisjuhlaan.

– Siitä toivotaan oikein superviikonloppua ympäri Suomen. Etelä-Karjalassa järjestetään Koko kansan kesäjuhla Imatralla ja Lappeenrannassa. Luvassa on rentoa piknik-tunnelmaa, laulua ja soittoa, kertoo Virve Lindström.

Eteläkarjalaisille yhteisöille ja yrityksille on jaettu Suomi 100 -aluetukea tapahtumien järjestämiseen jo 70 000 euroa. Kevään aikana Etelä-Karjalan liitto jakaa vielä 20 000 euroa.