1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiernapojat

Tiernapojat jatkavat ikivanhaa perinnettä Savonlinnassa

Knihti, Mänkki, Murjaanien kuningas ja Herodes kiertävät joulun alla tienaamassa musiikkiluokalle virkistysrahaa.

Kaikki Mertalan musiikkiluokkalaiset osaavat Tiernapojat, kuvauksiin puettiin yksi nelikko. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

"Hyvää iltaa, hyvää iltaa, itsekullekin säädylle." Jo Tiernapojat-kuvaelman alusta voi päätellä, että kyse on vanhasta tekstistä. Nykypäivän koululaisille säädyt tulevat tutuiksi historiantunnilla tai Tiernapojista.

Tiernapojat-näytelmällä on juurensa Matteuksen evankeliumissa. Laulut pohjautuvat pääasiassa kansanlauluihin. Savonlinnassa Tiernapojat on kuulunut joulun alusaikaan Mertalan koulussa vuosikymmeniä.

– Kyllä esiintyminen jännittää, mutta on silti tosi hienoa, kertovat tämänvuotiset Mertalan koulun 5A-luokkalaiset.

"Saako tulla laulamaan?"

Mertalan musiikkiluokkalaiset esittävät ties monettako vuotta peräkkäin, koulun viidennen musiikkiluokan tapaan, Tiernapojat-perinnenäytelmää joulun alla. Luokan opettaja Tarja Valin sanoo käytännön olleen jo ennen hänen tuloaan, eli vuotta 2000, että koulun viidennellä on varainkeruuta Tiernapojilla.

– Kaksi keikkaa on jo tänä vuonna ollut, ja ainakin 10 on vielä, kertoo Valin.

Esityksen voi tilata kuka tahansa ja roolituksia on niin monta, että kun vanhemmat lähtevät kuskaamaan, kaikki keikat psytytään tekemään. Pikkujoulut, lasten vanhempien työpaikat ja vanhainkodit ovat tyypillisiä kohteita.

Tiernapojat eli kuningas Herodes, Mänkki eli Tähtipoika, Murjaanien kuningas ja Knihti. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

"Emme me millään viekkaudella ja vääryydellä"

Pyrkimys on, että jokainen pääsee esiintymään ainakin kerran. Roolit ovat hallussa useammalla oppilaalla. Lapsia näytelmän väkivaltaisuudet eivät haittaa, ei niitä kuulemma tule ajateltua. On mukavaa, kun esityksen jälkeen vielä kolahtaa kolikoita yhteiseen virkistyskassaan.

– Se on kokonaan hyvä näytelmä, sitä on mukava esittää, kivempää kuin matematiikan tunti, huutavat viidesluokkalaiset kuorossa.