Trendimauste kurkumasta liikkuu villejä terveysväitteitä – mikä on totta ja mikä ei?

Kurkuman terveysvaikutuksia on tutkittu laajasti ympäri maailmaa. Sen sanotaan tappavan jopa syöpäsoluja. Asiantuntijat kertovat, onko kurkuman käytöstä hyötyä rohdoksena tai mausteena.

mausteet
Kurkumaa käytetään mausteena etenkin intialaisessa keittiössä.
Kurkumaa käytetään mausteena etenkin intialaisessa keittiössä.Erik Tiessalo

Netissä liikkuu villejä huhuja kurkuman terveysvaikutuksista. Sitä kuvaillaan muun muassa "ihmerohdoksi", joka ehkäisee syöpää ja Alzheimerin tautia.

Lisäksi kurkuman sanotaan mahdollisesti lisäävän aivosolujen tuotantoa sekä auttavan matala-asteiseen tulehdukseen, nivelrikkoon sekä bakteeri- ja virustauteihin.

Yle kysyi kolmelta asiantuntijalta, miten ulkomailla tehtyihin kurkumatutkimuksiin ja netissä liikkuviin muihin terveysväittämiin pitäisi suhtautua.

Netin terveystietoa "ylitulkitaan"

– Nämä väitteet kuulostavat todella voimakkailta. Varoisin sanomasta tällaisia asioita, että kurkuma pystyy yleisesti tappamaan kaikkia syöpäsoluja, toteaa Helsingin yliopiston farmaseuttisen biologian osaston esimies Heikki Vuorela.

Hänen mielestään ihmiset monesti "ylitulkitsevat" netissä liikkuvaa terveystietoa. Ulkomaalaisia tutkimuksia myös linkitetään sivustoille, joiden kautta kaupataan kurkumasta valmistettuja tuotteita.

Kurkumalla on monien muiden mausteiden tapaan antioksidanttisia vaikutuksia ja se edistää ruuansulatusta.

Dosentti Yvonne Holm, Helsingin yliopisto

Mutta Vuorela ei väheksy kurkumatutkimusten tuloksia. Päinvastoin ne ovat hänen mielestään asianmukaisesti tehtyjä.

– Ansiokkaassa intialaisessa tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) on havaittu, että kurkumiini tappaa ruuansulatuskanavan syöpäsoluja, mutta sitä ei voi yleistää, koska tutkimus on tehty eristetyillä soluviljelmillä, jotka käyttäytyvät aivan eri tavalla kuin ihmisessä oleva solukko.

Lisätutkimuksia tarvitaan

Vuorela painottaa sitä, että useiden tutkimusten mukaan kurkumalla saattaa vasta alustavan näytön mukaan olla joitakin terveysvaikutuksia, sillä monet tutkimukset on tehty vasta solulinjoilla, rotilla tai hiirillä.

Esimerkiksi vuonna 2014 julkaistussa saksalaistutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) havaittiin, että yksi kurkuman haihtuvista öljyistä eli aromatic turmerone edisti rotissa aivoja korjaavien hermosolujen kasvua. Tutkijoiden mukaan tuloksista voi tulevaisuudessa olla apua Alzheimerin taudin hoidossa, mutta aihe vaatii lisätutkimuksia.

Rottakokeista on vielä pitkä matka sen todentamiseen, miten kurkuma vaikuttaa ihmisessä.

– Tutkimuksia kannattaa ehdottomasti jatkaa, mutta lääketieteellisesti pätevää näyttöä saadaan vasta sitten, kun tutkimukset on toistettu kliinisesti ihmisillä, Vuorela sanoo.

Suuri läpimurto syöpätutkimuksessa puuttuu

Myös Hyksin Syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson pitää kurkumasta tehtyjä solulinjatutkimuksia mielenkiintoisina.

Mattsonin mukaan varsinaista läpimurtoa ei kuitenkaan ole tapahtunut, vaikka maailmalla on tehty joitakin pieniä kokeita (siirryt toiseen palveluun) myös ihmisillä. Tutkimuksissa on muun muassa selvitetty, miten kurkuma toimii yhdessä sytostaattien kanssa rintasyöpä- ja haimasyöpäpotilaiden (siirryt toiseen palveluun) hoidossa.

– Kurkumaa on tutkittu eri annostasoilla ja sillä saattaisi olla vaikutusta joidenkin potilaiden kohdalla syövän esiasteiden kasvun pysähtymiseen. Joissakin tutkimuksissa varsinainen syöpäkasvain on voinut jopa hieman pienentyä, Mattson sanoo.

Ongelmaksi on kuitenkin osoittautunut se, että kurkuma ei imeydy kovin hyvin suolistosta.

– Yhteenvetona näistä tutkimuksista ei vielä voi vetää semmoista johtopäätöstä, että kurkuma olisi tehokas syöpälääke vaan lähinnä kokeellinen hoitomuoto, jota tutkitaan.

Kurkuma voi auttaa kipuun

Rohdoskasveista luennoiminen on Helsingin yliopiston farmasian lehtorin Yvonne Holmin erikoisalaa.

Kurkumasta liikkuvista lukuisista terveyshuhuista hän nostaa esiin muutamat väittämät, joita on tutkittu ihmisillä.

– Kurkumalla on selvästi anti-inflammatorinen eli tulehdusta ja kipua lievittävä vaikutus. Se toimii monille ihmisille tulehduskipulääkkeenä nivelrikkoon ja päänsärkyyn.

Holmin mukaan kurkumakapselit voivat olla herkkävatsaisille hyvä vaihtoehto kipulääkkeille.

– Kurkumassa ei ole vatsaa ärsyttävää vaikutusta, joka monissa apteekista ostettavissa tulehduskipulääkkeissä on. Pahimmassa tapauksessa niistä voi tulla vatsaverenvuotoja.

Holm muistuttaa, että vaikka kurkumalla on tulehdusta hillitsevä vaikutus, se ei auta infektioon.

– Tulehdus ja infektio menevät monilla helposti sekaisin. Esimerkiksi virtsatieinfektiossa on bakteereja taustalla, mutta tulehdusreaktio on paikallinen kudosreaktio. Se voi aiheuttaa ärtymystä, turvotusta ja kipua esimerkiksi ihossa tai sisäelimissä.

Kannattaako oma ruoka maustaa kurkumalla?

Kurkumaa sisältävä curry on yksi Heikki Vuorelan lempimausteista. Hän ei kuitenkaan käytä currya siksi, että uskoisi sen edistävän omaa terveyttään.

– Kurkumiinin pitoisuus mausteissa voi vaihdella valtavasti, joten ei ole mitään takeita, saako sitä riittävästi, jos sitä pyrkii käyttämään lääkinnällisesti.

Myös Yvonne Holm pitää intialaiseen tyyliin maustetusta intialaisesta ruuasta.

– Kurkumalla on monien muiden mausteiden tapaan antioksidanttisia vaikutuksia ja se edistää ruuansulatusta. Kurkuma vaikuttaa sapen eritykseen, ja sappea tarvitaan rasvaisen ruuan pilkkomiseen.