Siun sote on lähes valmis – "Paholainen asuu yksityiskohdissa"

Suuret linjat ovat valmiina historiallisen suurta muutosta varten Pohjois-Karjalassa ja Heinävedellä.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Ilkka Pirskanen.
Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen.Heikki Haapalainen / Yle

Siun soten suunnittelijat vakuuttavat, että asiakkaat ja potilaat eivät tule huomaamaan muutosta palveluissaan, kun kaikki Pohjois-Karjalan kunnat, Heinävesi, Pohjois-Karjalan keskussairaala ja kehitysvammaisten erityishuolto siirtyy vuodenvaiheessa osaksi Siun sote -kuntayhtymää.

Muutos tarkoittaa muun muassa sitä, että Siun sote vastaa tulevaisuudessa muun muassa terveysasemista, neuvoloista ja sosiaalityöstä.

Isot kuviot ovat valmiina sote-uudistukseen. Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen sanookin, että uudistus on hyvin suunniteltu ja tekemistä vaille valmis.

– Paholainen asuu yksityiskohdissa, Pirskanen toteaa.

Isot ratkaisut on Pirskasen mukaan saatu tehtyä, mutta yksityiskohdissa on vielä viilattavaa.

– Esimerkiksi se, miten Liisan ja Veikon työkuvat muuttuvat, sote-johtaja muotoilee.

Tarkoitus kuitenkin on, että asiakkaat ja potilaat eivät huomaisi mitään muutosta palveluissa. Tai jos huomaavat, huomio olisi se, että palvelut ovat parantuneet.

Pohjois-Karjalassa on aiemmin liikkunut huhuja, joiden mukaan terveyspalveluja häviäisi maakunnan reunoilta. Siun soten suunnittelijat ja virkamiehet sanovat, huhu ei pidä paikkaansa.

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä halutaan turvata lähipalvelut. Se tarkoittaa, että muun muassa neuvola-, lääkäri- ja kotihoidonpalvelut.

Palvelumaksuihin voi tulla muutosta, koska hinnoittelua yhdenmukaistetaan Siun soten alueella.

Lääkärit keskittyvät loppuvuonna kiireistä hoitoa vaativiin

Joensuun, Kontiolahden ja Outokummun terveysasemien lääkärit keskittyvät loppuvuonna kiireistä hoitoa vaativiin potilaisiin. Syy tähän on terveysasemien valmistautuminen tulevaan Siun soteen.

Muutos maakunnalliseen sosiaali- ja terveyspalveluorganisaatioon tarkoittaa myös potilastietojärjestelmän siirtämistä uuteen rekisteriin. Siirto voi aiheuttaa katkoksia ja hidastelua potilastietojen hakemisessa vuodenvaihteessa.

Tietokatkoksiin on varauduttu siten, että kiireettömiä vastaanottoaikoja ei toistaiseksi anneta.

Sähköiset reseptit hyvä uusia ennen joulua

Tietojen siirron takia reseptejä ei voi uusia sähköisesti jouluaaton-aaton ja uudenvuoden aaton 23.12–31.12 välisenä aikana. Suositeltavaa on uusia tarvittavat reseptit ennen 23.päivää.

Jos resepti täytyy uusia joulun ja uudenvuoden välillä, se täytyy viedä terveysasemalle.