1. yle.fi
  2. Uutiset

Kasvisruoka ei syrjäytä kinkkua joulupöydästä - vieläkään

Kinkku kuluu edelleen suomalaisten joulupöytiin. Ainoastaan kinkun koko on hieman pienentynyt viime vuosina.

jouluruoka
Joulukinkkuja
Kinkkuja Atrian Nurmon tehtaalla.Olli Koski / Yle

Suomen suosituimmaksi kinkkutyypiksi on noussut 5-7 kilon juhlakinkku. Lihatiedotuksen tutkimuksen mukaan tänäkin jouluna seitsemään kotitalouteen kymmenestä aiotaan hankkia kinkku. Määrä on sama kuin viime jouluna. Joulukinkkuja myydään vuosittain noin seitsemän miljoonaa kiloa.

Joulukinkku on hyvin suomalainen ilmiö. Vientiin sitä ei juurikaan mene. Joulukinkuista 80 prosenttia tulee suurimpien lihatalojen eli Atrian ja HK:n tehtailta. Pietarsaarelainen Snellman ja pienemmät tuottajat vastaavat lopuista.

– Pakastekinkkujen teko käynnistyy kesän jälkeen ja nyt aloitellaan tuoresuolatun kinkun tekoa. Pakastekinkkuja on meidän tuotannossa eniten ja tuoresuolattujen osuus jää noin viidennekseen, kertoo Atria Suomen toimitusjohtaja Mika Ala-Fossi.

Työntekijät verkottavat kinkkuja.
Ennen suolausta kinkut verkotetaan. Joulukuussa Atrian Nurmon tehtailla työskentelee noin 70 ruuhka-apulaista. Olli Koski/Yle

Atrialla joulun aika on vasta vuoden toiseksi suurin sesonki. Suurin tuotantopiikki ajoittuu kesän grillikauteen. Hiljaisinta on tammikuussa. Atrialla työskentelee yhteensä noin 4300 henkeä. Suurin osa heistä on Suomessa, loput Ruotsissa, Tanskassa, Virossa ja Venäjällä. Snellmanin henkilömäärä on noin 1200 ja HK:n 7000.

Lue seuraavaksi