1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. infrarakentaminen

Riipi: Laurila-Tornio -välin sähköistäminen maakunnallisena hankkeena selvitetään

EU:n liikennekomissaari esitti lappilaisille, että ratahanke voitaisiin toteuttaa ilman valtion rahaa Euroopan investointirahaston tuella.

Infrarakentaminen
Rautatie metsän lähettyvillä.
Jenna Laukkanen / Yle

Lapin liitto ryhtyy selvittämään, miten Laurila-Tornio -ratavälin sähköistys voitaisiin toteuttaa maakunnallisena infrahankkeena.

EU:n liikennekomissaari Violeta Bulc Bults esitti viikonloppuna lappilaisille, että hanke voitaisiin toteuttaa ilman valtion rahaa Euroopan investointirahaston tuella.

Maakuntajohtaja Mika Riipin mukaan tällaista mallia ei ole vielä kokeiltu Suomessa.

– Jäsenvaltioissa on vähän erilaisia toimintamalleja näiden asioiden suhteen. Maakuntahallituksessa keskustelimme asiasta maanantaina ja totesimme, että tämä on aktiivisesti otettava selvitykseen, Riipi sanoo.

Riipin mukaan Lapin liitto aikoo olla asiasta yhteydessä liikenneministeriöön vielä ennen joulua. Hänen mielestään ministeriön rooli maakunnallisesti ja yksityisesti rahoitettavassa hankkeessa voisi liittyä esimerkiksi suunnitteluun ja valvontaan.

Hänen mukaansa Laurila-Tornio- radan sähköistäminen sopisi Euroopan investointirahaston kriteereihin mallikkaasti. Kymmenen miljoonan hanke on lappilaisittain tärkeä.

– Komissio nostaa rajan ylittävät hankkeet korkealle, joten tämä sopisi sijoitusrahastolle hyvin, Riipi sanoo.