Hyppää sisältöön

SDP pysyi ykkösenä – kisa kärjessä kiristyi

Pääministeripuolue keskusta on kohentanut kannatustaan Ylen marraskuun mittauksessa ja ero kärjessä jatkavaan SDP:hen on kutistunut alle yhteen prosenttiyksikköön.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Opposition SDP:tä äänestäisi Taloustutkimuksen Ylelle tekemän mittauksen mukaan 21,1, keskustaa 20,4 ja kokoomusta 18,9 prosenttia vastanneista. Vihreille mitattiin 12,6, vasemmistoliitolle 8,6 ja perussuomalaisille 8,5 prosentin kannatus.

Kolmen suurimman puolueen kisa on syksyn aikana kiristynyt. SDP:n ja kokoomuksen kannatus on kesän jälkeen noussut. Keskusta notkahti lokakuussa, mutta korjasi nyt hieman asemiaan.

Sipilän Terrafame-kohu nipisti keskustaa

Taloustutkimuksen toimitusjohtajan Jari Pajusen mukaan keskustan kannatus nousi 21. marraskuuta alkaneella viikolla, mutta viimeisellä tutkimusviikolla keskustan suosio taas notkahti.

Pajunen tulkitsee, että kaivosyhtiö Terrafamen rahoituspäätös toi keskustalle ensin myönteistä julkisuutta, mutta keskustelu pääministeri Juha Sipilän jääviydestä käänsi tuulen.

Pääministerin ja Ylen välisen mittelön pysyvät vaikutukset keskustan kannatukseen näkyvät kuitenkin vasta seuraavissa kannatusmittauksissa.

Rinteen jatkoilmoitus rauhoitti SDP.tä

Lokakuussa suosituimmaksi puolueeksi nousseen SDP:n sisällä kuohui marraskuussa. Eduskuntaryhmässä äänestettiin henkilövalinnoista, ja Ylen kysely puoluevaltuuston jäsenille kertoi, että puoluejohtaja Antti Rinteelle kaivataan haastajia.

Rinne ilmoitti jatkohaluistaan puoluevaltuuston kokouksessa, eikä hänelle ole vielä ilmaantunut vastaehdokasta. SDP:n puoluekokous valitsee puheenjohtajan helmikuun alussa Lahdessa.

Pajusen mukaan SDP:n kannatus oli marraskuun lopulla jälleen nousussa. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin vetäytyminen latisti puheenjohtajakisan, mutta rauhoitti samalla puolueen.

Kuntavaaleista tulossa kolmen kisa

Kuntavaaleihin on aikaa runsaat neljä kuukautta ja puolueiden ehdokashankinta pyörii täysillä.

Suurin oppositiopuolue SDP rakentaa kuntavaaleista kansanäänestystä Sipilän hallitusta vastaan. Kuntavaalien tuloksella on myös yleispoliittista merkitystä eduskuntavaalikauden puolivälin kuntopuntarina.

Kolmen suosituimman puolueen ero muihin kasvoi, kun vihreät kadotti kuukaudessa kannatuksestaan yhden prosenttiyksikön.

Vasemmistoliitto ja perussuomalaiset tasoissa

Hallituspuolueiden yhteiskannatus nousi hieman, kun keskusta ja vähän kokoomuskin kohensivat kannatustaan ja perussuomalaiset pysyi ennallaan.

Perussuomalaisten kannatus näyttää jämähtäneen alle yhdeksän prosentin. Puolueen vuoden 2012 kuntavaalitulos, 12,3 prosenttia, on vielä haastavan kaukana.

Perussuomalaiset käy nyt kisaa samassa sarjassa lähinnä vasemmistoliiton kanssa. Kesän valonpilkahduksen jälkeen vasemmistoliiton suosio on juuttunut tavanomaisiin lukuihin.

Äänestäjät entistä epävarmempia

Pienten oppositiopuolueiden RKP:n ja kristillisdemokraattien kannatuksessa ei ole tapahtunut suuria muutoksia koko vaalikauden aikana.

Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten yhteensä 2 927 henkilöä. Haastattelut tehtiin 2.–29.11.2016. Puoluekantansa kertoi 57,3 prosenttia kaikista vastanneista.

Puoluekantansa kertoneiden määrä on ollut koko tämän vuoden ajan alamaissa, ja epävarmojen äänestäjien määrä on nyt suurimmillaan.

Kannatusmittauksen virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta noin kaksi prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Lataa tutkimusaineisto itsellesi tästä PDF-tiedostosta (siirryt toiseen palveluun).

Muokattu 2.12. klo 8.20: "Pajunen tulkitsee, että kaivosyhtiö Terrafamen rahoituspäätös toi keskustalle ensin myönteistä julkisuutta, mutta pääministeri Juha Sipilän Yle-viesteistä noussut kohu käänsi tuulen" on korjattu muotoon "Pajunen tulkitsee, että kaivosyhtiö Terrafamen rahoituspäätös toi keskustalle ensin myönteistä julkisuutta, mutta keskustelu pääministeri Juha Sipilän jääviydestä käänsi tuulen."