1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Talvien lämpeneminen tappaa taimet metsistä

Pohjoisen lämpenevät talvet voivat aiheuttaa pahoja taimituhoja tulevaisuuden havumetsissä. Luonnonvarakeskuksessa Rovaniemellä tehdyissä kokeissa on havaittu jäätymisen jäytävä vaikutus pienille männyn ja kuusenaluille.

havupuut
Rovaniemellä kastellaan talvellakin taimia Luonnonvarakeskuksen Luken tutkimuksessa 30.11.2016
Rovaniemellä kastellaan talvellakin taimia Luonnonvarakeskuksen Luken tutkimuksessa 30.11.2016Jarmo Honkanen / Yle

Rovaniemen seurakunnan omistamalla lumisella metsäpalstalla näkyy kummia. Kaksi miestä kaatelee värikkäistä kastelukannuista vettä havupuun taimien päälle. Miehet kuuluvat Luonnonvarakeskuksen Luken tutkijaryhmään.

Tutkijat ovat kolmisen vuotta seuranneet nuorehkon metsän suojiin istutettujen pikkuisten männyn ja kuusentaimien selviämistä jäätymisestä ja sulamisesta. Isompia puita ei ole ainakaan vielä tutkittu.

Talvisin taimia on välillä kasteltu vedellä. Tavoite on jäljitellä lämmenneiden ja lämpenevien alkutalvien vaihtelevien sulamisten ja jäätymisten vaikutuksia. Vaikutuksia on selvästi, sanoo dosentti Francoise Martz Luonnonvarakeskuksesta.

– Taimet selviävät huonommin talvesta, kuolevat herkemmin ja kasvavat huonommin talven jälkeen, Martz toteaa.

Luonnonvarakeskuksen Luken dosentit Francoise Martz ja Pasi Rautio ottavat kaasunäytteen routaisesta maasta Rovaniemellä 30.11.2016
Luonnonvarakeskuksen Luken dosentit Francoise Martz ja Pasi Rautio ottavat kaasunäytteen routaisesta maasta Rovaniemellä 30.11.2016Jarmo Honkanen / Yle

Tutkijat havaitsivat, että alkutalven maan jäätymisen ja sulamisen vuorottelu vaikuttaa taimien sokeriaineenvaihduntaan, jääkerrokset vähentävät happea ja lisäävät hiilidioksidikaasua. Näiden muutosten vaikutus taimien elämään ja kuolemaan kaipaa vielä lisätutkimuksia.

Jo nyt tutkijat arvioivat, metsien uudistuskustannukset voivat nousta, mikäli talvet jatkavat lämpenemistään.

– Siinä taimivaiheessa pitää miettiä, että jos tämmöisiä talvia alkaa olla, niin miten niitä vaurioita voitaisiin välttää, että pitääkö meidän miettiä maankäsittelyä tai pitääkö lisätä istutettujen taimien määrää, vai millä tavoin voimme välttää tuhoja alkuvaiheessa.

Rovaniemeläisessä havumetsässä tehdyt havainnot viittaavat siihen, riemu ilmaston lämpenemisen nopeuttamasta kasvusta voi olla ennenaikainen. Muutoksella voi olla talvinen varjopuolensa. Moni taimi ei selviä jäisestä stressistä.

Lue seuraavaksi