1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sakko

Oikeusministeri: Rikosten käsittelyn nopeutuminen olisi kansalaisten oikeustajun mukaista

Oikeusministeri Jari Lindström (ps.) kannattaa selvien ja yksinkertaisten rikosten siirtämistä syyttäjien ratkaistavaksi.

sakko
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström.
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström.Petteri Paalasmaa / AOP

Oikeusministeriön työryhmä esittää selvien ja yksinkertaisten rikosasioiden käsittelyn siirtämistä syyttäjille sakkomenettelyyn.

Oikeusministeri Jari Lindström (ps.) uskoo, että esitetty uudistus (siirryt toiseen palveluun) nopeuttaisi prosesseja ja antaisi oikeuslaitokselle aikaa keskittyä ydintehtäviin. Sakot rapsahtaisivat maksettavaksi nykyistä nopeammin.

– Tehdään asioita fiksummin, ei viedä kaikkea sinne tuomioistuimeen. Se on myös hyvä kansalaisten oikeustajun kannalta, että asiat tulevat nopeasti käsiteltyä, selvät asiat.

Liikennerikkeet suurin ryhmä

Lindström uskoo, että myös esitetty ajokieltojen määräämisen antaminen yksinomaan poliisin tehtäväksi sujuisi kivuitta

– Ymmärtääkseni poliisilla on vahva kansalaisten luottamus, ja uskon, että poliisi osaa tehdä tämän homman.

Lindström korostaa, että ehdotuksessa on kiinnitetty huomiota myös kansalaisten oikeusturvaan.

Sisäministeriön poliisiosastolla arvioidaan, että liikennerikkomukset ovat suurin ryhmä, jota esitetty sakkomenettelyn laajentaminen koskisi.

– Esimerkiksi rattijuopumukset, joissa kuljettaja tavataan ajosta ja tarkkuusalkometrillä todetaan tulos, niin tämän kaltaisiin tekoihin. Tai törkeisiin ylinopeuksiin, joissa nopeus todetaan, eikä kolaria ole aiheutunut, sanoo poliisitarkastaja Jari Pajunen.

Syyttäjien taakkakin helpottuisi

Syyttäjien taakkaa uusi menettely helpottaisi, kun selviä tapauksia ei tarvitsisi viedä käräjille.

– Menettely kevenisi jonkun verran, asiat pystyttäisiin ratkaisemaan ilman varsinaista syyteharkintaa ja käräjäkäsittelyä, sanoo valtionsyyttäjä Johanna Hervonen Valtakunnansyyttäjänvirastosta.

Hervonen korostaa, että uudistuksen taustalla on resurssien säästäminen.

– Siinä säästyisi syyttäjäresurssia näistä yksinkertaisten asioiden käsittelystä, ja se voitaisiin sitten kohdentaa vaativampien asioiden käsittelyyn.

Esimerkiksi rattijuopumukset on jo nyt käsitelty suurelta osin käräjäoikeudessa kirjallisessa menettelyssä, ilman suullista käsittelyä.

Oikeusministeriön työryhmä luovutti ehdotuksensa sakkomenettelyn laajentamisesta oikeusministerille torstaina.

Korjaus klo 17.45 Poliisitarkastaja Jari Pajunen työskentelee sisäministeriön poliisiosastolla, ei Poliisihallituksessa.

Lue seuraavaksi