1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elektroniikka

Älyikkunoita ja videoseiniä – notkea led-kalvo voi nyrjäyttää sen mitä olet tottunut pitämään valaistuksena

Joustava led-kalvo pystytään asentamaan esimerkiksi lasin sisään tai kankaan osaksi. Kalvo avaa uusia mahdollisuuksia muun muassa arkkitehtuuri-, sisustus-, viihde- ja liikennekäyttöön.

Finlayson on jo suunnitellut ja tehnyt testikappaleita taipuisista tekstiilivalaisimista. Kuva: Yle

Led-kalvo hyödyntää painettua elektroniikkaa. Pohjakalvo on valmistettu ja painettu siten, että se mahdollistaa led-lamppujen toiminnan joko yhdessä tai erikseen.

Kehittyneimmissä versioissa jokaista lediä pystytään ohjaamaan erikseen ja eri väreillä. Tämä avaa mahdollisuuden jopa videokuvan esittämiseen led-kalvolla.

Led-kalvoon pystytään yhdistämään myös erilaisia sensoreita, jolloin esineen niin sanottuja älyominaisuuksia pystytään parantamaan.

– Hyödynnämme perinteisen elektroniikan hyviä puolia ja painetun elektroniikan uusia ominaisuuksia ja kustannusetuja, kertoo Flexbrightin toimitusjohtaja Pekka Makkonen.

Lasivalmistaja Pilkington kiinnostui led-kalvosta

Kirkas, älykäs ja muotoiltava valaistusratkaisu kiinnostaa yrityksiä. Esimerkiksi autoteollisuudessa mietitään uusia käyttökohteita ledkalvoille.

Autoalalla kysytään ja käytetään keveitä ja kompakteja rakenteita.

Pekka Makkonen

– Autoalalla kysytään ja käytetään keveitä ja kompakteja rakenteita, jotka helpottavat suunnittelua ja rakentamista. Rakenteeseen tai valaistuspintoihin integroitu led-kalvo tarjoaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia esimerkiksi jarru- ja huomiovaloihin, Makkonen tuumaa.

Lasivalmistaja Pilkington on jo kokeillut miten led-kalvo toimii tuulilasin sisällä. Esimerkiksi linja-auton tuulilasilla voi tulevaisuudessa näyttää haluttuja reitti- tai aikataulutietoja tai vaikka muuttuvia mainoksia sivu- ja takaikkunoissa.

Lasiin asennettava ohjattava valaistus kiinnostaa myös arkkitehti-, sisustus- ja viihdetarkoituksessa. Suunnitelmat vaihtelevat pilvenpiirtäjien valaistuksista akvaariolaseihin.

Valaisimet loistavat ilman lamppua

Hyödynnämme perinteisen ja painetun elektroniikan hyviä puolia.

Pekka Makkonen

Yksi pisimmällä led-kalvon tuotteistamisessa ehtinyt on tekstiilitalo Finlayson.

Se on jo kehittänyt ensimmäiset pehmeät ja muotoiltavat valaisimet, joissa ei ole erillistä lamppua vaan valo on integroitu varjostimena tunnettuun osaan.

– Kysyntää tuntuisi olevan, nyt vain pitäisi saada tuotanto käyntiin, toteaa Flexbrightin toimitusjohtaja Pekka Makkonen.

Led-kalvojen valmistus alkaa Oulussa ensi vuonna

VTT:n kehitystyötä jatkava Flexbright suunnittelee Ouluun noin kahden miljoonan investointia. Laajennussuunnitelmatkin ovat jo olemassa, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Pekka Makkonen

– Olemme käynnistämässä vuoden kuluessa toisen rahoituskierroksen sijoittajille. Tavoitteena on skaalata tuotanto moninkertaiseksi.

Vuoden kuluttua led-kalvotuotannon arvioidaan työllistävän Oulussa noin kymmenen henkilöä.