Sadat ovat kertoneet seksuaalisesta hyväksikäytöstä Britannian juniorijalkapallossa

Hyväksikäyttötapauksia alkoi tulla ilmi, kun tunnetut jalkapalloilijat kertoivat junioriaikojensa seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

seksuaalirikokset
Jalkapallon peluuta.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Britanniaa on kuohuttanut viime viikkoina juniorijalkapalloilijoiden seksuaalinen hyväksikäyttö. Vyyhti alkoi purkautua, kun useat jalkapalloilijat kertoivat julkisesti joutuneensa seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi junioriaikoinaan.

Nyt noin 350 ihmistä on kertonut poliisille seksuaalisesta hyväksikäytöstä, joka tapahtui, kun he lapsina ja nuorina pelasivat jalkapalloseuroissa. Poliisi alkoi saada puhelinsoittoja hyväksikäyttötapauksista tunnettujen jalkapalloilijoiden kerrottua omista kohtaloistaan.

– Teemme yhteistyötä jalkapalloliiton kanssa, jotta pystymme vastaamaan merkittävään ja kasvavaan uhrien määrään kaikilla seuratasoilla tehokkaasti, poliisipäällikkö Simon Bailey kertoi uutistoimisto AFP:lle.

BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan NSPCC-lastensuojelujärjestön jalkapallonuhreja auttavaan puhelimeen on tullut tällä viikolla yli 800 asiaa koskevaa puhelinsoittoa.

Kymmeniä tapauksia poliisitutkintaan

Ensimmäisten päivien aikana lastensuojelujärjestö lähetti yli 60 hyväksikäyttötapausta poliisin tai sosiaaliviranomaisten lisätutkimuksiin.

– Jalkapallon auttavaan puhelimeen on tullut hämmästyttävä määrä yhteydenottoja. Se paljastaa, miten laajaa hyväksikäyttö on ollut urheilussa, NSPCC:n johtaja Peter Wanless sanoi.

Toistakymmentä eri poliisilaitosta on vahvistanut tutkivansa jalkapallon parissa tapahtuneita lasten hyväksikäyttötapauksia. Tapauksia uskotaan tulevan ilmi lisää.

– Kehotamme kaikkia, jotka ovat joutuneet lapsina seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi kertomaan siitä, vaikka hyväksikäyttö olisi tapahtunut kauan aikaa sitten, Bailey painotti.

Kohun keskiössä on entinen jalkapallovalmentaja Barry Bennell, jota vastaan on nostettu kahdeksan syytettä 14-vuotiaan juniorijalkapalloilijan hyväksikäytöstä. Bennell toimi vuosikymmeniä valmentajana ja ainakin 20 entistä jalkapalloilijaa on syyttänyt häntä seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Lähteet: Afp, Reuters, BBC