Sipilä painostuskohusta: Vaadin vain oikeuttani kommentoida uutista

Oppositio grillasi pääministeri Juha Sipilää Ylen Terrafame-uutisoinnista nousseesta kohusta. Sipilän on epäilty painostaneen Yleä lähettämällä uutisointia koskeneita viestejä Ylen toimittajalle ja uutispäätoimittajalle.

politiikka
Pääministeri Juha Sipilä eduskunnan kyselytunnilla 1. joulukuuta.
Pääministeri Juha Sipilä eduskunnan kyselytunnilla 1. joulukuuta.Yle

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kiisti edelleen eduskunnan kyselytunnilla yrittäneensä painostaa Yleä uutisoinnissa hänen mahdollisesta jääviydestään Terrafame-päätöksissä.

Sipilä vetosi journalistin ohjeisiin, joiden mukaan henkilölle, josta aiotaan esittää kielteiseen julkisuuteen johtavia tietoja, on annettava tilaisuus esittää oma näkemyksensä tietojen julkaisemisen yhteydessä.

– Tätä oikeuttani olen perännyt. Mistään muusta tässä ei ole kysymys, sanoo Sipilä.

Sipilän mukaan hänen viestiketjunsa Ylen uutispäätoimittajalle ja jääviysepäilyt esiintuoneelle toimittajalle koski vain hänen oikeuttaan tulla kuulluksi. Sipilä huomautti, että siinä puolentoista tunnin aikaikkunassa, mikä hänelle annettiin, väitteiden kommentoiminen ei pääministrerin tehtävien vuoksi ollut mahdollista.

Vihreiden Pekka Haavisto oli huolissaan kohusta syntyneestä mielikuvasta, että hallitus voisi vaikuttaa Ylen sisältöihin. Sipilä vakuutti, että hallitus ei pyri vaikuttamaan Ylen ohjelmiin.

– Hallitus ei yritä eikä voi missään tapauksissa vaikuttaa Ylen ohjelmien sisältöihin. Yle toimii täysin riippumattomana journalistisena tuottajana ja hyvänä sellaisena tästä eteenpäinkin. Meilllä ei ole mitään epäilystä tässä asiassa, ei hallituksen sisällä, ei minulla henkilökohtaisesti etteikö näin olisi tästä eteenpäinkin, Sipilä toteaa.

Sosiaalidemokraattien Krista Kiuru epäili, että kohusta voisi aiheutua haittaa Suomen maineelle sananvapauden mallimaana. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne nosti esiin ulkomaisten lehtien uutisoinnin aiheesta. Rinne kysyi onko Sipilä sitä mieltä, että hänen toimintansa ei ole vahingoittanut Suomen mainetta.

– Olen. Koska en ole painostanut Yleä. Olen vaatinut vain oikeuttani kommentoida juttua, Sipilä vastasi.