Hyppää sisältöön

Pro Finlandia -palkittu Martti Suosalo: Suomen kiertäminen riittää minulle loppuiäksi – pääsen tähän maahan aina vain syvemmälle

Näyttelijä Martti Suosalo kiertää Suomea ja työllistää itse itsensä oman yrityksensä kautta.

Näyttelijä Martti Suosalolle on myönnetty taiteilijan Pro Finlandia -mitali. Kuva: Nella Nuora / Yle

Yksin tekeminen on aina ollut näyttelijä Martti Suosalolle luontevaa. Introvertiksi tunnustautuva näyttelijä ei ahdistu seistessään yleisön edessä ilman vastanäyttelijän tukea. Kymmenen viime vuotta ovatkin olleet monologintäyteisiä. Suosalo on kiertänyt Suomea ristiin rastiin muun muassa Hotakaisen Palvelijaa ja Gogolin _Mielipuolen päiväkirjaa _esittäen.

– Jotta illan keikkaa odotellessa olisi mielekästä tekemistä, käyn museoissa tutustumassa paikalliseen historiaan. Siitä on tullut minulle harrastus, Suosalo kertoo.

Jokaisesta suomalaiskaupungista löytyy museon lisäksi näyttelijälle erityisen rakas muistomerkki, kunnallinen teatteri.

– Eihän tällaista ole missään muualla kuin Suomessa, Suosalo ihastelee.

Tunnetun näyttelijän monologi tuo teatterin omaan ohjelmistoon vaihtelua ja aktivoi yleisöä.

– Maakuntateatterit ottavat tänä päivänä vierailijan avosylin vastaan. Ennen oli nihkeämpää. Nyt ymmärretään vierailuesitysten merkitys paremmin.

Pienemmillä paikkakunnilla paikalliseen kulttuuriin pääsee sisään esiintymällä esimerkiksi kylätoimikuntien järjestämissä teatteri-illoissa. Koulujen jumppasalitkin ovat tulleet estradeina tutuiksi.

– Esimerkiksi Lievestuoreella on hieno kylätoimikunta, joka hoitaa markkinoinnin ja lipunmyynnin. Salissa saattaa illalla istua viisisataa katsojaa, ihastelee Suosalo.

Esityksen jälkeen päässä pyörivät monologin repliikit tuulettuvat pois tekemällä raskasta fyysistä työtä. Suosalo osallistuu mielellään roudaamiseen yhdessä tekniikkaa hoitavien valo- ja äänimiesten kanssa. Ja sitten taas vanhan pakettiauton rattiin!

Vasemmistokodin pojasta yksityisyrittäjäksi

Martti Suosalo työskentelee näyttelijänä oman yrityksensä laskuun. Luovan alan perheyrityksessä ovat mukana myös hänen vaimonsa dokumenttielokuvaohjaaja Virpi Suutari ja pariskunnan muusikkopoika, Iivari Suosalo.

Näyttelijä Martti Suosalo Kuva: Kuva: Nella Nuora/Yle

Suosalo kertoo olevansa onnellinen yrittäjä. Firman pyörittäminen on puhaltanut uudenlaista virtaa työhön ja elämään.

– Yrityksen perustamisen jälkeen tuntui kuin jokin olisi napsahtanut. Jostain alkoi virrata energiaa, ja aloin ottaa uudenlaista vastuuta elämästään. Lisäksi on hienoa, että pystyy välillä työllistämään muita.

– Kun kaikki on omissa hyppysissä, mistään ei voi syyttää muita kuin itseään, Suosalo toteaa.

Yrityksen perustamiseen perhettä kannusti muusikkoystävä Iiro Rantala. Yrittäminen ei ole ollutkaan niin vaikeaa kuin varoitellaan.

– Osaan hädin tuskin käyttää älypuhelinta. Jos minä osaan laskuttaa keikoista, niin kyllä siihen pystyy kuka vain, Suosalo nauraa.

Vasemmistolaisen perheen poikaa yrittäjäidentiteetti myös hämmentää. Suosalo pyrkkiikin hahmottamaan yrittäjyyttä kotoa saatujen oppien kautta.

– Tässähän otetaan tuotantovälineet haltuun ja työn tulokset ropisevat tekijälle, Suosalo pohtii.

Turkka opetti havainnoimaan

Vaikka Martti Suosalo nauttiikin yksin tekemisestä, hän on myös pätevä joukkuepelaaja. Parhainta aikaa teatterissa olivat vuodet vastavalmistuneena näyttelijänä Ryhmäteatterissa.

– Ne kaikki huippunäyttelijät ja taitavat ohjaajat ja koko teatterin työryhmä olivat jotain käsittämätöntä. Jälkeenpäin on vaikea ymmärtää, miten hieno joukko siellä oli silloin kasassa.

Tuolloin Ryhmäteatteria luotsasivat eteenpäin ohjaajapariskunta Arto af Hällström ja Raila Leppäkoski.

– Teatterissa on tärkeää hyvä henki ja hyvä johto. Se, että kaikki paneutuvat työhönsä.

Suosalo on ollut vakikiinnityksellä myös Helsingin kaupunginteatterissa.

Martti Suosalo ja Mika Nuojua ovat esittäneet Kiviä Taskussa -näytelmää jo 14 vuotta. Ensi-ilta oli Helsingin kaupunginteatterissa 2002 Kuva: Helsingin kaupunginteatteri

Martti Suosalo ei kiinnitä Pro Finlandia -mitalia takkinsa rintapieleen turhan takia. Hän on yksi Suomen laaja-alaisimmista näyttelijöistä. Suosalon repertuaariin kuuluvat niin näytelmät, monologit, sketsit kuin elokuvaroolitkin.

Erityisesti 2000-luvun alussa näyttelijälle osui useita elokuvarooleja, joissa hän sai tulkita koko kansan arvostamia tai ihailemia hahmoja. Suosalo tuntui taipuvan keneksi vain. Hän näytteli yhtenä vuonna Irwin Goodmania ja toisena Sibeliusta.

Henkilökuviin on ripoteltu suosalomaista särmää. Sitä näyttelijäkonkari hakee roolityöhönsä entisen opettajansa Jouko Turkan opeilla.

– Turkka rohkaisi näyttelijää pysähtymään ja havainnoimaan sellaisia piirteitä ihmisissä ja asioissa, jotka normaalioloissa jättäisi ehkä täysin huomiotta.

– Juuri siitä opista olen hänelle ikuisesti kiitollinen, Suosalo latelee.

Suomeen voi päästä yhä vain syvemmälle

Suomi on Martti Suosalolle rakas ja rikas. Ainoastaan kateus saa hänet mietteliääksi. Siitä ei pitäisi välittää, mutta ihmettelemättä sitä ei voi olla.

– Menestyminen on Suomessa kirosana. Aika usein tuntuu siltä, että, jos tekee paljon töitä ja saa siitä hyvän korvauksen, on tehnyt jotain väärin.

– Kannattaisi ehkä miettiä sitä, että menestyjä maksaa veroja ja luo toisillekin työmahdollisuuksia, Suosalo pohtii.

Parhaillaan Martti Suosalo harjoittelee yhtä esittämäänsä monologia englanniksi. Se tuo lisää särmää näyttelijäntyöhön. Kansainvälisestä urasta Suosalo ei kuitenkaan haaveile.

– Minun elämäni ajaksi riittää se, että kiertelen Suomea. Tästä maasta piisaa ammennettavaa, ja Suomeen voi sukeltaa aina vain syvemmälle ja syvemmälle.

Linnan kättelyseremoniasta selviää näyttelijäntyöllä

Vaikka Martti Suosalo saakin tänä itsenäisyyspäivänä Pro Finlandia -mitalin, häntä ei nähdä Linnan juhlien kättelyjonossa. Sekin tilanne on tullut tutuksi. Kutsu presidentin vastaanotolle on käynyt kolme kertaa. Tilaisuudesta selviää keskittymällä ja näyttelijän oppeja käyttämällä.

Martti Suosalo ja vaimo Virpi Suutari Linnan juhlissa vuonna 2013. Kuva: Tiina Jutila / Yle

– Pystyn kehittämään itselleni aktiivisen roolin. Esitän sosiaalista. Uskon, että vaimokin on ollut suoritukseeni tyytyväinen.

– Kättelyä pitää harjoitella ja miettiä etukäteen. Silti se menee aina jotenkin mönkään. Aina sitä astuu jonkun laahukselle tai unohtaa ottaa seuralaisensa käsipuoleen kättelyn jälkeen, Suosalo nauraa.

Tasavallan presidentti on myöntänyt Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitalin itsenäisyyspäivän kunniaksi kymmenelle ansioituneelle taiteilijalle vuodesta 1945 lähtien. Vuoden 2016 Pro Finlandia -tunnustuksen saivat Martti Suosalon lisäksi tietokirjailija Anna Kortelainen, viulisti Pekka Kuusisto, taidemaalari Kuutti Lavonen, kirjailija Kai Nieminen, kääntäjä Janina Orlov, elokuvaohjaaja Markku Pölönen, kuvittaja Virpi Talvitie sekä tanssitaiteilija Juhani Teräsvuori.