Hollannissa alkoholisti valitsi eutanasian päättääkseen sietämättömän elämänsä

Pitkään alkoholismista kärsinyt hollantilainen Mark Langedijk valitsi kuoleman yritettyään vieroitushoitoa kymmeniä kertoja.

eutanasia
Kuvassa on lääkkeitä ja ruiskuja.
Hollanti ja Belgia sallivat eutanasian vuonna 2002. Kuvassa on belgialainen eutanasia-pakkaus.Etienne Ansotte / EPA

41-vuotias Mark Langedijk päätti hakea eutanasiaa, koska hän ei enää halunnut jatkaa elämäänsä. Mark oli kahdeksan vuoden aikana yrittänyt päästä eroon alkoholismistaan hakeutumalla 21 kertaa vieroitushoitoon.

– Pikkuveljeni on kuollut, kirjoitti Markin veli Marcel Langedijk hollantilaisessa Linda-aikakauslehdessä (siirryt toiseen palveluun) viime viikolla. Veljen mukaan Mark haki apua alkoholismiinsa liian myöhään.

– Kun Mark tajusi tarvitsevansa apua, oli jo liian myöhäistä. Alkoholi oli ottanut hänestä liian kovan otteen eikä ollut päästämässä irti, Marcel-veli kuvailee lehdessä.

Psyykkisesti sairaskin voi saada eutanasian

Mark valitsi kuolinpäiväkseen heinäkuun 14. päivän. Hän vietti viimeiset tuntinsa vanhempiensa puutarhassa syöden, juoden ja tupakoiden. Paikalle saapunut lääkäri antoi Markille kolme pistosta, jotka vaivuttivat hänet ensin uneen ja pysäyttivät lopulta hänen sydämensä.

Hollanti ja sen naapurimaa Belgia sallivat eutanasian vuonna 2002. Eutanasian saamiseksi on täytettävä tiukat ehdot ja siihen on saatava hyväksyntä kahdelta lääkäriltä.

Jotta eutanasia voidaan myöntää, on potilaan kärsimyksen oltava sietämätöntä eikä potilaan tilaan ole luvassa parannusta.

Viime vuonna Hollannissa toteutettiin yli 5 500 eutanasiaa. Valtaosa eutanasian valinneista oli syöpäpotilaita, mutta vajaa kolme prosenttia eutanasiaan päätyneistä kärsi dementiasta tai psyykkisistä sairauksista.

Mark oli käynyt useasti vieroitushoidossa

Mark Langedijk päätyi hakemaan eutanasiaa kesäkuussa. Mark oli tapellut huonekaverinsa kanssa ja oli häpeissään, kun hänen vanhempansa tulivat hakemaan häntä poliisilaitokselta.

Marcel-veli korostaa, että perhe oli yrittänyt vuosien ajan auttaa Markia. Vanhemmat olisivat tehneet kaikkensa poikansa auttamiseksi: hoitaneet hänen lapsiaan, antaneet hänelle rahaa ja tukeneet häntä vieroitushoidossa.

– Mark itse ilmoitti valinneensa kuoleman. Se oli hänen ratkaisunsa, Marcel Langedijk korostaa kirjoituksessaan. Hänen mukaansa perhe ja lääkärit pohtivat, miksi alkoholisti haluaa valita eutanasian.

Mark piti kuitenkin päänsä ja kävi vaatimassa lääkäriltä eutanasiaa useaan otteeseen. Veljen mukaan Markin päiväkirjat paljastavat, miten hänen veljensä elämästä oli tullut toivoton sekoitus kipua, juomista, yksinäisyyttä ja surua.

– Kun lääkäri kysyi Markilta, haluaako hän todellakin kuolla, huusin mielessäni ei. Mark kuitenkin vastasi lääkärin kysymykseen kyllä, Marcel kertoo veljensä päättäväisyydestä. Nyt Marcel kirjoittaa kirjaa perheensä kokemuksista Markin kuoleman jälkeen.

Lähteet: AFP