Oikeistopopulisti presidentiksi? Itävallassa luvassa tasaiset vaalit

Itävallassa äänestetään presidentinvaaleissa sunnuntaina. Eurooppa saattaa saada ensimmäisen oikeistopopulistisen valtionpäämiehen sitten toisen maailmansodan.

Ulkomaat
Hofburgin linna Wienissä on ollut vailla isäntää kesästä lähtien.
Hofburgin linna Wienissä on ollut vailla isäntää kesästä lähtien.Uwe Tautenhahn

Itävallassa käydään jälleen sunnuntaina uurnille presidentinvaaleissa. Vihreiden ehdokas Alexander van der Bellen voitti vaalit täpärästi jo toukokuussa. Hän sai vain kolmisenkymmentätuhatta ääntä enemmän kuin oikeistopopulistisen FPÖ-puolueen Norbert Hofer.

Itävallassa ennakkoäänet lasketaan lain mukaan vasta äänestyspäivän jälkeisenä päivänä. Joillakin äänestyspaikoilla ennakkoäänikuoret avattiin kuitenkin jo vaalipäivänä, jotta ääntenlaskijoiden ei tarvinnut palata äänestyspaikoille seuraavana päivänä.

Vihreiden ehdokas voitti täpärästi toukokuun presidentinvaalit. On hyvin epävarma, onnistuuko hän uusintavaaleissa 4. joulukuuta.
Vihreiden ehdokas ja puolueen entinen puheenjohtaja 72-vuotias Alexander Van der Bellen sai niukan voiton toukokuussa. Uwe Tautenhahn

Vedonlyöntiä Hoferin puolesta

Hävinnyt osapuoli, FPÖ-puolue ei sulattanut häviötään vaan vaati uusintavaaleja.Tuomioistuin päätti kesällä uusien vaalien järjestämisestä, koska vaalilainsäädäntöä oli rikottu. Tuomioistuin halusi myös estää salaliittoteorioiden vellomista.

Nyt saattaa olla, että että voittaja vaihtuu. Mielipidetiedusteluista ei selvää vastausta saa, mutta vedonlyöntitoimistojen mukaan Hoferin voitto näyttää nyt todennäköisemmältä.

Huono kirjeliima lykkäsi vaaleja

Uusintavaalit piti järjestää jo lokakuun alussa, mutta vaaleja lykättiin, koska ennakkoäänestyslippujen kirjekuorten liima ei pitänyt. Jos äänestyslippujen kirjekuoret olisivat repsottaneet, valtio ei olisi voinut taata vaalisalaisuutta.

Itävaltalaiset potevat vaaliväsymystä, koska vaalikampanja on jo jatkunut kymmenen kuukautta. Silti vaalikampanja herättää tunteita.

Äärioikeistolaisuus huolettaa pääkaupunkilaisia

Pääkaupungissa Wienissä vihreiden Van der Bellen on selvä suosikki, maaseudulla Hofer on ykkönen. Moni wieniläinen on huolestunut Hoferin mahdollisesta voitosta.

Oikeistopopulistipuolue FPÖ:n ehdokas Norbert Hofer kerää ääniä maaseudulta. FPÖ on ollut mielipidemittauksissa Itävallan suurin puolue kolmen vuoden ajan.
Oikeistopopulistipuolue FPÖ:n ehdokas, 48-vuotias Norbert Hofer kerää ääniä maaseudulla. FPÖ on ollut mielipidemittauksissa Itävallan suurin puolue kolmen vuoden ajan.Uwe Tautenhahn

Martin väittää, että Hofer on uusfasisti. Martinin mielestä taustalla on jopa uusnatseja, jotka ovat verkostoituneet Euroopassa. Hänellä on selvä käsitys mistä nämä vanhat ääriaatteet kumpuavat.

̶ Juuri Itävallassa nämä aatteet ovat aina olleet olemassa ja nyt ne nousevat yhä enemmän pintaan sosiaalisen median takia.

Martin näkee yhtäläisyyksiä Yhdysvaltain tulevan presidentin Trumpin ja itävaltalaisen Hoferin välillä. Hän päättelee, että politiikkaa tehdään ainoastaan itseä eikä naapuria varten.

Wieniläinen Johannes on samoilla linjoilla. Hänen mielestään Hofer on äärioikeistoon kallellaan oleva ihminen, joka voi vaarantaa Itävallan demokraattisen järjestelmän.

Hofer on synnyinkaupunkinsa suosikki

Suurkaupunkien ulkopuolella Hofer on sen sijaan hyvin suosittu, varsinkin Pinkafeldin pikkukaupungissa, josta hän on kotoisin. Hoferia pidetään Pinkafeldissa mukavana ja seurallisena miehenä, vaikka hänen puolueestaan FPÖ:stä ei välttämättä pidetäkään.

̶ En ole innostunut FPÖ-puolueesta tai sen johdosta, mutta presidentti on puolueeton. Hofer on persoonana tosihyvä, ehdokkaan naapuri Beatrice sanoo.

Beatrice on Norbert Hoferin naapuri. Hän ei usko Hoferin olevan äärioikeistolainen.
Norbert Hoferin naapuri Beatrice pitää Hoferia hyvänä tyyppinä, eikä usko ehdokkaan äärioikeistolaisuuteen. Uwe Tautenhahn

̶ Toivottavasti naapurimme Hofer voittaa. Hän on hyvä ja sympaattinen ihminen, myös Hoferin tunteva Herwig sanoo. Pinkafeldissa pidetään panetteluna puheita Hoferin äärioikeistolaisuudesta.

Hofer itse kirjoittaa kotisivullaan, että hän on vaatimaton sanomisisaan, mutta kova asiakysymyksissä. Hänen kriitikkonsa ovat sitä mieltä, että Hofer on susi lampaan vaatteissa. Kaikki pinkafeldiläiset eivät Hoferista pidä.

̶ Rehellisesti sanottuna hän on liian äärioikeistolainen jokaisessa asiassa, Maria sanoo.

Marian teinipojat keskustelevat jatkuvasti vaaleista. Heidän mielestään olisi häpeällistä Itävallalle, jos Hoferista tulisi presidentti.

Marian mielestä Norbert Hofer on äärioikeistolainen lähes jokaisessa asiassa.
Marian mielestä Norbert Hofer on äärioikeistolainen lähes jokaisessa asiassa.Uwe Tautenhahn

Kyse on oikeiston suunnasta

Professori Peter Filzmaier Tonavan yliopistosta on Itävallan tunnetuin vaaliasiantuntija. Hänen mielestään vasta vaalien voittaja selviää vasta sunnuntaina. Hoferin poliittinen profiili on kiistanalainen.

Professori Peter Filzmaier Tonavan yliopistosta ei uskalla veikata, kuka voittaa sunnuntain presidentinvaalit.
Professori Peter Filzmaier Tonavan yliopistosta ei uskalla veikata sunnuntain vaalien voittajaa. Uwe Tautenhahn

̶ Hän on selvästi oikeistolainen. Onko hän sitten oikeistopopulistinen vai äärioikeistolainen, on juuri näiden vaalien kiistakysymys. Van der Bellenin kannattajien mielestä Hofer on liian oikeistolainen, professori Filzmaier sanoo.

Itävallalle nämä ovat suuntavaalit. Niissä ratkaistaan, meneekö maa kansalliseen vai kansainväliseen suuntaan. Tulos on selvillä sunnuntaina tai vasta maanantaina ennakkoäänten laskennan jälkeen.