Ranskan presidentti Hollande ei hae jatkokautta

Ranskan presidentti François Hollande on ilmoittanut, ettei hän asetu ehdolle vuoden 2017 presidentinvaaleissa

Ulkomaat
François Hollande.
Ranskan presidentti François Hollande.Thibault Camus / EPA

Hollande kertoi televisiossa, ettei hän aio hakea jatkokautta huhtikuun presidentinvaaleissa.

– Olen päättänyt, etten asetu ehdokkaaksi. Tulevina kuukausina ainoa tehtäväni on jatkaa maani johtamista, Hollande sanoi vakavana televisiopuheessaan.

Hän sanoi ilmoituksessaan olevansa tietoinen riskistä, ettei pystyisi ehdokkaana saamaan presidentinvaaleissa riittävää kannatusta.

Hollande on ensimmäinen Ranskan istuva presidentti, joka ei aio hakea uutta kautta vaaleissa. Hollanden suosio on pohjamudissa. Tuoreen mielipidekyselyn mukaan hän saisi vain seitsemän prosenttia äänistä ensi huhtikuun presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella.

Hollande toivoo, että hänen sivuun astumisensa auttaisi sosialisteja konservatismin ja ääriliikkeiden vastaisessa taistelussa.

Tällä hetkellä Ranskan presidentinvaalien ennakkosuosikkina pidetään Tasavaltalaiset-puolueen ehdokasta François Filllonia, jonka suurin haastaja on Kansallisen rintaman Marine Le Pen.

Hollanden ilmoitus jättää Ranskan sosialistien ehdokasasettelun avoimeksi. Pääministeri Manuel Vallsia pidetään ennakkosuosikkina, sillä hän ilmoitti olevansa valmis kilpailemaan sosialistien esivaalissa tammikuussa. Valls ei ole vielä vahvistanut ehdokkuuttaan.

Ehdokkuudestaan on ilmoittanut myös entinen talousministeri Arnaud Montebourg sekä toinen entinen ministeri Benoit Hamon.

Lähteet: Reuters, AFP, AP