Koe uusi yle.fi

”Jokaisella prosentilla on merkitystä” – alkoholilain kokonaisuudistus sai osakseen kärkevää kritiikkiä

Hallituksen ajama alkoholipolitiikan uudistus herätti vilkasta keskustelua A-studio: Talkin lähetyksessä. Keskustelussa esiin nousi nelosoluen tuominen maitokauppoihin. Lain puolustajat korostivat uudistuksen tuovan lisää työpaikkoja pieniin kauppoihin ja ravintoloihin. Päihdelääkärin mukaan entistä useamman riskikäyttäjän juominen saattaa saatavuuden lisääntyessä riistäytyä käsistä.

A-studio
Kaarlo Simojoki.
A-klinikkasäätiön ylilääkäri Kaarlo Simojoki arvioi, että nelosoluen tuominen kauppoihin näkyy monen riskikäyttäjän juomisessa.Yle

Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen olisi valmis tuomaan kauppoihin jopa viinit, mutta nyt lausuntokierroksella olevassa uudessa alkoholilaissa on päädytty ehdottamaan kaupoissa, kioskeilla ja huoltoasemilla myytävän alkoholin enimmäisalkoholipitoisuuden korottamista 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin.

– Kyse on kansalaisvapauksista, työpaikkojen lisäämisestä ja Viron tuonnin hillitsemisestä, totesi Pelkonen.

Hallituspuolueista Kokoomus ja Perussuomalaiset ovat ajaneet alkoholipolitiikan vapauttamista. Perusteena on pidetty työpaikkojen lisäämistä ja anniskelun osuuden lisäämistä alkoholin kulutuksessa.

– Mielestäni tämä on varsin maltillinen muutos ja tärkeä etenkin pienten kauppojen näkökulmasta. Luottaisin tässä asiassa kuluttajiin., totesi Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Eduskuntapuolueista Kristillisdemokraatit on ehdottanut aivan päinvastaisia toimenpiteitä alkoholipolitiikassa.

– Olen siinä mielessä samaa mieltä, että työntekijöitä tulee uudistuksen ansiosta lisää, mutta niitä tulee olemaan poliisilla ja muilla viranomaisilla, esimerkiksi lastensuojeluviranomaisilla, sanoi kansanedustaja Sari Tanus (kd.).

A-klinikkasäätiön johtaja ylilääkäri Kaarlo Simojoki suhtautui erityisen kriittisesti nelosoluen tuomiseen kauppoihin.

– Tässä menee kaksi asiaa sekaisin. Ei tässä ole kyse norminpurusta vaan saatavuuden lisäämisestä. On pitkä historia sillä, kun saatavuutta on lisätty ja veroja laskettu, niin se on aina näkynyt terveystilastoissa, Simojoki sanoi.

Simojoen mukaan Suomessa varsinaisen ongelmaryhmän muodostavat reilut puoli miljoonaa riskikäyttäjää.

– Olen hoitanut monia ihmisiä, jotka ovat hyvissä asemissa ja jotka juovat aina kotiin tullessaan oluen. Vuosien aikana riippuvuus syntyy väistämättä. Kun vahvempaa alkoholia saa kaupasta helpommin, tulee moni näistä riskikäyttäjistä juomaan enemmän ja vahvempaa. Jokaisella prosentilla on merkitystä, Simojoki arvioi.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL:n arvion mukaan uudistus nostaisi alkoholin vuosittaista kokonaiskulutusta kuudella prosentilla Suomessa.

Hallituksessa eripuraa sisällöstä

Alkoholilain kokonaisuudistuksesta on tulossa niin laaja, etteivät edes hallituspuolueet tahdo pysyä perässä, mistä kaikesta ollaan päättämässä.

Uutena asiana on noussut esiin, että myös alkoholin EU-alueella tapahtuvaan verkkokauppaan oltaisiin puuttumassa.

– Tämä ei vastaa sitä, mitä ollaan aikaisemmin puhuttu. On vaikea puhua koko asiasta, mutta jos verkkokauppa aiotaan rajoittaa, niin aion kyllä taistella vastaan viimeiseen saakka, sanoi Pelkonen.

Sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta käy ilmi, että alkoholin etämyynti Suomeen haluttaisiin lakiluonnoksessa kieltää kokonaan. Etämyynti on kyseessä, kun osto tehdään verkkokaupassa ja myyjä järjestää kuljetuksen. Nykyisen lain mukaan valmisteverot kuuluvat etämyynnin tapauksessa myyjän hoidettaviksi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Rehula kommentoi asiaa A-studiolle. Hänen mukaansa suunnitelmana on, että verkosta voi ostaa alkoholia jatkossakin, kunhan ostaja järjestää kuljetuksen. Tällöin kyse on Tullin mukaan etäostosta, jossa verovelvollinen on kuluttaja.

– Minun tehtäväni on valmistella lakiehdotusta, joka voidaan viedä eteenpäin. Jos siinä on epäselviä kohtia, niin niitä täsmennetään. Viime kädessä asiasta päättää eduskunta, Rehula sanoi.

Kansanedustaja Pelkonen kritisoi illan keskustelussa ministeri Rehulaa.

– Rehula on jopa jarruttanut uudistusta. Nyt tässä keskustelussa on puhuttu päivittäistavarakaupasta ja mitä juomia sinne tulee. Yksi tärkeimpiä asioita on, että nyt ollaan ohjaamassa alkoholinkulutusta anniskelun suuntaan eli ravintoloihin.