Internetin historia-arkisto suuntaa turvaan Kanadaan

The Internet Archive on Yhdysvalloissa toimiva voittoa tavoittelematon palvelu, joka tallentaa internetin historiaa jälkipolville.

internet
Sormi osoittaa kannettavan tietokoneen ruutua.
Internetin arkistosta voi nähdä esimerkiksi, millaisia internetsivustoja ennen tehtiin. Ralf Hirschberger / EPA

Internetin historiaa tallentava arkisto suunnittelee muuttoa Kanadaan, kertoo uutistoimisto AFP. The Internet Archive -palvelun perustajan Brewster Kahlen mukaan Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi herättää huolia valvonnasta Yhdysvalloissa.

Arkiston varmuuskopion luominen Kanadaan olisi varautumista mahdollisiin internetin rajoituksiin, toteaa Kahle. Vaikka Trump ei ole kertonut suunnitelmista, jotka koskisivat digitaalisia palveluja, on hän kampanjassaan puhunut valvonnan ja kansalaisvapauksien rajoittamisesta.

– Läpi historian erilaiset kirjastot ovat taistelleet yksityisyyden puolesta. Ihmisiä on vainottu sen perusteella mitä he lukevat, toteaa Kahle.

– The Internet Archive taistelee puolustaakseen lukijoittemme yksityisyyttä digitaalisessa maailmassa.

The Internet Archive ylläpitää Wayback Machine -palvelua (siirryt toiseen palveluun), jossa on yli 270 miljardia tallennetta verkkosivuista kahden vuosikymmenen ajalta. Arkisto tallentaa 300 miljoonaa nettisivua joka viikko.

Valheenpaljastaja: Näin löydät verkosta poistettuja tietoja

Aikamatka interwebsiin – tältä netti näytti vuonna 1996

_Lähteet: AFP _