Jättiratsia: Tietokonerikollisia otettiin kiinni 30 maassa

Rikolliset lähettivät roskapostia ja yrittivät saada haltuunsa nettipankin käyttäjien tunnuksia. Toimintaa oli käytännössä joka puolella maailmaa.

haittaohjelmat
Ruutukaappaus roskapostirivistöstä sähköpostissa.
Rikollisryhmä lähetti yli miljoona roskapostia, joissa oli sisällä haittaohjelma.Yle

Poliisiorganisaatiot eri puolilla maailmaa ovat toteuttaneet suuroperaation ja ottaneet kiinni useita tietojärjestelmiä hyväksikäyttäneen rikollisryhmän johdon. Asiasta kertoo EU:n poliisiorganisaatio Europol (siirryt toiseen palveluun).

Europolin mukaan operaation kohteena oli Avalanche-nimellä tunnettu hakkerijärjestö. Poliisit ottivat kiinni viisi henkilöä, joiden epäillään toimineen järjestön johtajina.

Kotietsintöjä tehtiin 37 kohteessa ja poliisit takavarikoivat 39 serveriä. Kahden niistä kerrotaan olleen Ruotsissa, kertoo SVT (siirryt toiseen palveluun).

Avalanche-ryhmä kohdisti toimintansa nettipankkien asiakkaisiin yrittäen kalastella heiltä salasanoja ja lähettäen roskapostia. Rikollisten toimesta lähetettiin viikoittain yli miljoona roskapostia, joissa oli sisällä haittaohjelma. Kun vastaanottajat epähuomiossa avasivat postin, heidän koneensa liittyi käyttäjän huomaamatta mukaan rikolliseen verkostoon.

Avalanche saattoi hyödyntää päivittäin jopa 500 000 tietokonetta, joita on ollut 180 maassa.

Rikollisten aiheuttaman haitan suuruutta on vaikea määritellä. BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) se on joka tapauksessa satoja miljoonia euroja. Yksin Saksassa haitan määräksi on arvioitu 6,4 miljoonaa euroa.

Avalanche-ryhmän tutkinta alkoi vuonna 2012 Saksassa. Maan viranomaiset alkoivat selvittää haittaohjelmaa, joka ilmoitti, että tietokone on lukittu poliisiviranomaisen toimesta, ja että se avataan maksua vastaan.

Lähteet: AP