Ilkka Kanerva Putinin puheesta: Sävy sovinnollisempi kuin pitkiin aikoihin

SDP:n Erkki Tuomiojan mielestä Putin vastasi venäläisten odotuksiin keskittymällä puheessaan sisäpolitiikkaan.

politiikka
Ilkka Kanerva ja Erkki Tuomioja.
MTS julkaisi tuoreen tutkimuksensa suomalaisten käsityksestä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Samaan aikaan Venäjän presidentti Vladimir Putin linjasi maansa tilaa vuotuisessa puheessaan. Kaksi Suomen entistä ulkoministeriä, Erkki Tuomioja (sd) ja Ilkka Kanerva (kok) pohtivat ulko- ja turvallisuuspolitiikan tilaa sekä Venäjän tilannetta.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin kansakunnan tilaa koskeva puhe on perinteisesti sisältänyt kovaa retoriikkaa, mutta tällä kertaa puheen perussävy oli sovinnollisempi kuin pitkiin aikoihin.

Näin Putinin torstaina pitämää puhetta tulkitsee entinen ulkoministeri Ilkka Kanerva kokoomuksesta.

Kanervan mukaan Putin piti puheessaan tavallista matalampaa profiilia ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, koska asiat ovat tällä hetkellä käymistilassa.

– Odotetaan ja katsotaan, mitä tuolta Atlantin takaa alkaa kehittyä, Kanerva sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Toisen entisen ulkoministerin Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan Venäjällä olisi nyt tarvetta painaa reset-nappulaa ja saada kansainväliset suhteensa kuntoon.

– Se tietysti edellyttää, että näitä avoimia kysymyksiä Ukrainassa pystyttäisiin toteuttamaan, mitä on sovittu, mutta se näyttää vielä kaukaiselta, Tuomioja sanoo.

Tuomioja: De-eskalaatiota etsitään

Kanerva sanoo pitävänsä mielenkiintoisena, että Yhdysvallat hakee aktiivisesti ratkaisua Ukrainan kriisiin ja Syyrian sotaan vielä Barack Obaman presidenttikauden aikana.

Kanerva arvioikin, että Putinin puheen sävy on yhteydessä Yhdysvaltojen ja Venäjän pyrkimyksiin löytää ulospääsyteitä nykyisestä tilanteesta.

Tuomioja on samoilla linjoilla arviossaan maiden suhteista.

– On ollut nähtävissä, että jonkinlaista de-eskalaatiota etsitään puolin ja toisin, Tuomioja sanoo.

Voimapolitiikka lisännyt talousongelmia

Tuomiojan mukaan Putin vastasi venäläisten odotuksiin keskittymällä puheessaan sisäpolitiikkaan.

– Venäjän sisäinen kehitys erityisesti talouden osalta on mennyt aika lailla alamäkeen. Kansalaiset sielläkin kokevat, että asiat ovat menossa tässä suhteessa epävarmempaan suuntaan.

Tuomioja huomauttaa, että Venäjän harjoittama voimapolitiikka on osaltaan syynä maan talouden ongelmiin. Talouspakotteita tärkeämmäksi vaikutukseksi Tuomioja nostaa heikentyneen luottamuksen investointien tekemiseen Venäjälle ja myös venäläisten oman heikon luottamuksen talouteen.

– Jos Venäjä haluaa asemaansa vahvistaa myös kansainvälisesti, niin tällaisella heikolla taloudella se ei toteudu, Tuomioja sanoo.