1. yle.fi
  2. Uutiset

Australia: Iso Valliriutta ei ole kuolemassa

Australia antoi riutan tilasta selvityksen Unescolle, joka viime vuonna harkitsi riutan asettamista uhanalaisten luontokohteiden listalle sen kunnon heikentymisen vuoksi.

koralliriutat
Kuolleita koralleja.
Kuolleita koralleja Ison koralliriutan pohjoisosassa.Greg Torda / ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies Australia and New Zealand / EPA

Australian mukaan Iso Valliriutta ei ole kuollut eikä kuolemassa.

Australia ilmoitti asiasta YK:n koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestölle Unescolle, joka harkitsi viime vuonna Ison Valliriutan laittamista uhanalaisten kohteiden listalle.

Tämä olisi tarkoittanut arviota, että riutta on tuhoutunut jo niin paljon, ettei se ole enää ainutlaatuinen luontoperintökohde. Unesco kuitenkin päätti vielä tarkkailla tilannetta ja velvoitti Australian raportoimaan tähän joulukuuhun mennessä suojelutilanteesta.

Ruppausta ja satamarakentamista rajoitetaan

Australian mukaan riutta on sitkeä ja terve ja sen suojelussa on edistytty.

Australia on laatinut suojelua varten 151 toimenpiteen ohjelman. Ympäristöministeri Josh Frydenberg sanoo Sky News -uutiskanavalle, että toimenpiteistä 32 on toteutettu ja 103 on käynnissä.

Suojelutoimin on pyritty muun muassa rajoittamaan valumia mereen sekä tiukennettu määräyksiä ruoppausjätteen käsittelystä ja satamarakentamisesta.

Australia on luvannut riutan suojluun noin 1,4 miljardia euroa kymmenen vuoden aikana.

"Kuin korjaisi ikkunan palavasta talosta"

Australia ei ole kuitenkaan luvannut lisärahaa ilmastonmuutoksen torjuntaan, vaikka sitä pidetään riutan suurimpana uhkana. Vastikään uutisoitiin, että riutalla on ollut meriveden lämpenemisen takia käynnissä suurin tunnettu korallien haalistuminen ja joukkokuolema.

Australia sanoo toimivansa ilmastonmuutoksen torjumiseksi YK:n kautta. Uutistoimisto AFP:n lainaamat tutkija Tim Flannery ja ympäristöjärjestö Greenpeacen edustaja Shani Tager pitävät tätä kuitenkin riittämättömänä.

Riippumatonta ilmastojärjestöä Climate Councilia edustava Flannery sanoo, että meriveden laadun parantaminen samalla, kun ilmastonmuutoksen eteen ei tehdä mitään on vähän kuin korjaisi ikkunan, kun talo on tulessa.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi