Hyppää sisältöön

Miksi tuntematon on aina uhka? Tieteiselokuva Arrival kertoo enemmän meistä kuin avaruusolioista

Amy Adams esittää pääosaa Arrivalissa. Se on erilainen tieteiselokuva, joka vangitsee realistisuudellaan, intiimillä tunnelmallaan ja ajankohtaisuudellaan.

Kuva: Paramount Pictures

Avaruusoliot saapuvat maapallolle ja saavat ihmiset peloihinsa. Suurvallat kiistelevät keskenään siitä, miten toimia. Salaperäisten olioiden vierailun syy on hämärän peitossa. Kuulostaako tutulta?

Ranskalaiskanadalaisen Denis Villeneuven ohjaama Arrival  kuuluu genreen, jota voidaan hyvin kutsua elokuvateollisuuden kestosuosikiksi. Se onnistuu kuitenkin käsittelemään tätä tuttuakin tutumpaa teemaa omaperäisellä otteella.

Pääosan esittäjä Amy Adams kertoo Venetsian elokuvajuhlilla Ylelle pitävänsä elokuvaa erittäin realistisena.

– Me pelkäämme sitä, mitä emme tunne. Kun ihmiset, tai oikeastaan olennot, joilla on käytössään edistynyttä teknologiaa, saapuvat keskuuteemme emmekä tiedä mitä he haluavat, on ymmärrettävää, että pelkäämme, hän sanoo.

Kuva: Jan This / Paramount Pictures

Arrival kertoo enemmän meistä kuin ”heistä”

Kun 12 avaruusalusta laskeutuu samanaikaisesti eri puolille maapalloa, apuun kutsutaan Amy Adamsin esittämä kielitieteilijä Louise. Hänen tehtävänään on kommunikoida avaruusolioiden kanssa ja selvittää se, miksi he ovat tulleet maapallolle.

Louisen on kohdattava omat pelkonsa yrittäessään ymmärtää avaruusolioiden kieltä. Samalla hän yrittää vakuuttaa avaruusolioihin vihamielisesti suhtautuvaa armeijaa ymmärtämisen ja viestinnän tarpeesta.

Villeneuve tekee Arrivalista kiehtovan ajankohtaisen kääntäessään katseen avaruusolioista itse ihmiskuntaan. Miksi näemme vieraan ja tuntemattoman jo lähtökohtaisesti uhkana? Miksi voimapolitiikka ajaa ymmärryksen edelle?

– Olen unelmoinut kymmenvuotiaasta saakka tieteiselokuvan tekemisestä. Se on voimakas genre, joka mahdollistaa oman todellisuutemme tutkimisen hyvin dynaamisella tavalla, Villeneuve uskoo.

Arrival-elokuvan tekijöitä Venetsian elokuvajuhlilla. Kuva: Venetsian elokuvajuhlat

Amy Adamsia kiehtoi Arrivalin naisnäkökulma

Amy Adamsin ura on lähtenyt Hollywoodissa nousuun vasta viime vuosina, vaikka hänen ensimmäinen elokuvansa ilmestyi jo 1990-luvun lopulla. Nykyään hän on yksi Hollywoodin suosituimmista naisnäyttelijöistä, ja hänen viimeisimmät elokuvansa ovat poikineet Adamsille muun muassa kaksi Golden Globe -voittoa ja lukuisia Oscar-ehdokkuuksia.

Arrivalissa Adamsia kiehtoi elokuvan naisnäkökulma.

– Olin jo päättänyt pitää taukoa ja keskittyä äitinä olemiseen. Luettuani käsikirjoituksen minun oli pakko lähteä tähän mukaan. Kaiken konfliktin ja muiden tapahtumien keskellä, tämä elokuva tuntui juuri naisen tarinalta. Ihmiset samaistuvat tähän äitihahmoon, ja se tekee elokuvasta naisellisen. Tämä on minusta kaunista, hän sanoo.

Amy Adams on Arrival-elokuvan Louise Banks. Kuva: Paramount Pictures

Arrival on saanut vuolaasti kehua kriitikoilta, ja sitä veikataan yhdeksi suosikeista ensi vuoden Oscareissa. Myös toinen Adamsin tänä vuonna tähdittämistä elokuvista, muotisuunnittelija Tom Fordin ohjaama Nocturnal Animals, löytyy monen kriitikon Oscar-listalta.

Toimintaelokuvatähti punnersi valmistautuessaan haastatteluun

Arrivalin tiedemiehenä nähdään toimintaelokuvista tuttu Jeremy Renner. Hänet tunnetaan muun muassa elokuvista Hurt Locker, Mission: Impossible – Ghost Protocol, The Bourne Legacy ja Thor.

– Renner taisi pitää haasteesta. Kaikilla oli hauskaa, kun Jeremylla oli tarve hyppiä ympäriinsä kuin kani kesken kuvauksien. Rooli taisi tuntua hieman rajoittuneelta hänelle, Villeneuve vitsailee.

Yleisradion haastatteluun Renner tulee verkkarit jalassa ja alkaa tehdä lattialla punnerruksia. Lehdistötapaamiset eivät taida olla toimintatähden lempipuuhaa.

Jeremy Renner on Arrival-elokuvan Ian Donnelly. Kuva: Paramount Pictures

– Niin näyttelemisessä kuin näissä haastatteluissakin on omat haasteensa, Renner vitsailee.

Myös häneen teki vaikutuksen Arrivalin ajankohtaisuus ja sen realistisuus.

– Arrival sijoittuu tulevaisuuden sijasta nykypäivään, eikä katsojan tarvitse vaivata päätään sillä, miltä maailma näyttää 30 vuoden päästä. Elokuva pohtii sitä, mitä jos kaikki tämä tapahtuisi juuri nyt, hän sanoo.

Jeremy Renner.
Me vain olemme sellaisia, että pelkäämme tuntematonta, Jeremy Renner sanoi Ylen haastattelussa.

”Ne eivät tee yhtään mitään, mutta silti ne saavat aikaan kaaoksen”

Arrivalin tekee omaperäiseksi sen intiimi tunnelma. Elokuva pitää katsojan jännityksessä ilman genrelle tyypillisiä räiskyviä tehosteita ja keskittyy melun sijaan hiljaisuuteen. Tunnelmaa luo lisäksi myös elokuvan tumma värimaailma.

Ohjaaja Denis Villeneuve kertoo ottaneensa avaruusolioihinsa mallia valaista, mustekaloista, hämähäkeistä ja elefanteista.

– Elokuvan avaruusolioiden läsnäolo on rauhallista. Ne eivät tee yhtään mitään, mutta silti ne saavat aikaan kaaoksen, ohjaaja sanoo.

Viestiäkseen avaruusolioiden kanssa elokuvan päähenkilöiden pitää nousta sisään avaruusalukseen. Siellä oliot leijuvat ilmassa huoneessa, jonka tunnelma on taianomainen ja mystinen.

– Olioita ei voi koskettaa eikä haistaa. Ne voi hädin tuskin nähdä kaiken sumun keskellä, Villeneuve sanoo.

.
.