Sisarukset ompelevat itse 11 lapsensa vaatteet – "Itse tehtynä saa omannäköistä"

Vaatteiden kestävyys ja edullisuus painavat valinnoissa paljon, kun perheessä on paljon lapsia. Kaksossiskoilla Mervillä ja Mirvalla on yhteensä yksitoista lasta, ja ompelukone hurisee paljon.

ompelu
Mervi Puoliväli ja Mirva Pigg istuvat puusohvalla
Mervi Puoliväli ja Mirva Pigg Raila Paavola / Yle

Eipä ole nykyaikana aivan tavallista, että ommellaan omalle perheelle vaatteita siinä määrin kuin kaksoset Mirva Pigg ja Mervi Puoliväli tekevät.

– Yläkerrasta löytyy käsityöhuone, mutta se on niin täynnä kankaita ja askartelutarvikkeita, että keittiönpöytä palvelee ompelupaikkana parhaiten, kertoo Mervi.

Haastattelua tehdään Toholammilla Mervin kotona, jonne Mirva on saapunut naapurikunnasta Kannuksesta. Talo on valtoimenaan lasten ääniä aina jokelteluun saakka, eikä ihme, sillä molemmilla on pieniä lapsia. Mirvalla on kuusi ja Mervillä viisi lasta, kuudes on tulossa. Vanhimmat lapsista ovat kuusivuotiaita. Vaatteiden tarvetta siis on!

Ommeltuja lastenvaatteita
Raila Paavola / Yle

Ompelemiselle on syynsä

Kun joitakin vuosikymmeniä sitten vaatteita ommeltiin taloudellisesta pakosta, niin nykyään se on ennemmin valintakysymys. Perusteita omalle työlle löytyy sisaruksilla useampiakin.

– Itse tehtynä saa erilaista, omannäköistä.

– Taloudellisempaa on ommella itse kuin ostaa esimerkiksi lastenvaatekutsuilta, sillä isossa perheessä ei ole koskaan liikaa rahaa.

Mervi Puoliväli ja Mirva Pigg myöntävät, että halvemmallakin voi vaatteita saada, mutta se jos vaate kiertää päällä tai ei muuten istu hyvin, kannustaa taas ompelemaan itse.

Sini- ja vihreäsävyisiä paitoja henkarirekissä
Raila Paavola / Yle

Esimerkillä ihmeellinen voima

Kotoa opittu on kantanut hedelmää myös nuorten äitien kohdalla. Äiti viihtyi koneen äärellä.

Kyllä minä jo ala-asteella tein itselle housujakin

Mervi Puoliväli

– Innostus alkoi, kun äiti antoi ommella heti lapsesta asti. Olisinko ollut toisella luokalla, kun ompelin ensimmäisen t-paidan itselleni. Äitiä ei haitannut se, vaikka olisi joskus mennyt kangasta hukkaankin, kertoo Mervi.

– Siitä se lähti innostus, että sitähän voi itselle tehdä vaatteita. Silloin tehtiin penaalit sun muut. Kyllä minä jo ala-asteella tein itselle housujakin!

Kastemekkoja
Raila Paavola / Yle

– Yläasteella ompelin ensimmäisen kastepuvun vauvalle. Äidin ompelemat vaatteet päällä kuljimme innoissamme koulussa, muistelee puolestaan Mirva.

Yläasteella ompelin ensimmäisen kastepuvun vauvalle

Mirva Pigg

Aikaa ompelemiselle tehdään

– Silloin kun minulla on tekemisen palo, niin silloin saa muu jäädä. Tehdään kotitöitä, kun ne tuntuvat mukavilta, nauraa Mirva.

– Sama täällä. Silloin kun on inspiraatio kohdillaan, on sotkuinen talokin, se näkyy, säestää Mervi.

Kaksikolla on muitakin luovia harrastuksia kuin ompeleminen, on myös askartelua ja Mervin intohimo on lisäksi maalaus.

Mirva Pigg on neljälle ensimmäiselle lapselleen ommellut kastemekot, muutoin hän ompelee enemmän takkeja ja juhlavaatteita.

Mervi Puoliväli on puolestaan innostunut arkivaatteiden ompeluun.

– Fiiliksen mukaan ompelen. Esimerkiksi eskarilaiselle tarvittiin vaatteita, ja kun kankaita on, niin täytyy niitä hyödyntää. Päälläkin on itse tehty mekko, viittaa Mervi trikoiseen raitamekkoonsa.

Ommeltuja vauvanmyssyjä
Raila Paavola / Yle

Joskus ompeluksia tehdään myös myyntiin, kuten pieniä vauvamyssyjä, tai lahjaksi. Mirva muistaa viime kesänä saaneensa synttärilahjaksi Mervin ompeleman mekon.

– Ollaan aika samankokoisia, niin sekin onnistuu, kertoo Mervi.

Kankaan laatua ei voi liikaa korostaa

– Kankaat hankitaan kivijalkakaupoista, kun netissä ei pääse hypistelemään laatua, toteavat naiset yhteen ääneen.

– Jonkin verran ommellaan myös kierrätyskankaista, esimerkiksi kahdesta miehen paidasta olen tehnyt pojalle paidan, esittelee Mervi leveäraitaista sinisävyistä paitaa.

– Lakanoista olen tehnyt mekkoja, ja verhokankaita olen myös käyttänyt uudelleen, Mirva kertoo kierrätysvinkkeinä.

Kirppareilta sisarukset ostavat ompelua varten lähinnä puuvillakankaita, mutta eivät vielä ole ryhtyneet tuunailemaan kirpparivaatteita uusiksi.

– On tosi tärkeä, että kangas on kestävää, sillä lapset sotkevat paljon, joten vaatteita on pestävä usein. Hyvä vaate kestää yhden tai kahden ja jotkut vieläkin useamman lapsen käytön.