1. yle.fi
  2. Uutiset

Turun yliopisto selvittää mielenterveysongelmien syntymekanismeja

Tutkijoilla on käytössään vuosikymmenten aineistot eri puolilta Suomea.

terveys
Eila Haikarainen/YLE

Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskus on saanut Suomen Akatemialta 800 000 euron rahoituksen mielenterveysongelmien syntymekanismeja selvittävälle tutkimukselle. Rahoitus kattaa vuodet 2017–2020.

Tutkijat tarkastelevat aineistojen avulla perinnöllisten tekijöiden ja ympäristön vaikutusta mielenterveyden häiriöiden syntyyn. Tutkimus yhdistää seitsemän suomalaisen tutkimuksen aineistot Turun yliopistosta, Oulun yliopistosta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Tutkimuksessa on mukana aineistoja useilta vuosikymmeniltä. Ne sisältävät seurantatietoja ja biopankkinäytteitä mielenterveysdiagnoosin saaneilta henkilöiltä, myös tietoja heidän lastensa sikiöajalta ja varhaislapsuudesta. Aineistojen avulla voidaan tutkia mielenterveyden häiriöiden yhteyksiä syrjäytymiseen sekä diagnoosin saaneiden sosioekonomiseen asemaan eri aikoina.

– Aineistot muodostavat arvokkaan kansallisen tietokannan, jonka ansiosta Suomi voi nousta kansainvälisesti keskeiseen asemaan mielenterveysongelmien alkuperän tutkimuksessa, toteaa professori Andre Sourander Turun yliopiston tiedotteessa.

Lue seuraavaksi