Hyppää sisältöön

Linnassa juhlitaan taas Katri Niskasen puvuissa – suosikkisuunnittelija nousi pinnalle tosi-tv-sarjasta

Linnan juhlissa nähdään tänä vuonna peräti yhdeksän Katri Niskasen suunnittelemaa pukua.

Katri Niskanen on yksi tämän hetken suosituimmista suomalaisista vaatesuunnittelijoista. Kuva: Timo Kohonen / AOP

Jos on seurannut viime vuosina presidentin itsenäisyyspäivän vastaanottoa, ei ole voinut välttyä näkemästä muotisuunnittelija Katri Niskasen iltapukuja. Kolmekymppinen helsinkiläissuunnittelija on suunnitellut juhliin yhteensä liki 50 asua ja noussut siten yhdeksi juhlan suosituimmista suomalaisista pukusuunnittelijoista. Tänä vuonna Niskasen mittatilauspukuja nähdään linnassa yhdeksän.

Poliitikko Nasima Razmyar pukeutui Katri Niskasen suunnittelemaan iltapukuun Linnan juhlissa vuonna 2015. Kuva: AOP

Niskanen ei vielä paljasta, kenen yllä hänen suunnittelemiaan asuja tänä itsenäisyyspäivänä nähdään, mutta itse puvuista hän suostuu kertomaan vähän:

– Niissä on voimakkaita värejä ja näyttäviä siluetteja sekä runsaita, kirjailtuja pitsejä.

Niskasen ura lähti nousuun seitsemän vuotta sitten hänen voitettuaan Muodin huipulla -tosi-tv-ohjelman. Niskanen erottui ohjelmassa veistosmaisiksi kuvailluilla puvuillaan, joissa on runsaasti laskoksia. Tyyli on säilynyt tunnistettavana: Niskasen suunnittelemista asuista edelleen eniten käytetty adjektiivi on "veistoksellinen".

"Linnan kuningatar" on tavoiteltu titteli

Niskasen huomiota herättävimpiin töihin kuuluu hänen vuoden 2011 Linnan juhliin Jenni Vartiaiselle suunnittelemansa kirkkaanoranssi iltapuku, jonka ansiosta Vartiainen valittiin useissa äänestyksissä "Linnan kuningattareksi".

Katri Niskasen suunnittelema puku Jenni Vartiaisen päällä Linnan juhlissa 2011. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Samana vuonna Niskanen suunnitteli Angry Birds -pelin luojan Peter Vesterbackan puolisolle Teija Vesterbackalle linnaan Angry Birds -iltapuvun, joka herätti paljon keskustelua.

– Puku oli ylistys Angry Birds -hahmolle. Olen edelleen tyytyväinen siihen, miten sain lintuhahmon ujutettua puvun syövereihin, Niskanen sanoo.

Teija Vesterbacka Angry Birds -puvussaan Linnan juhlissa vuonna 2011. Kuva: AOP

Niskasen mukaan suomalaisilla muotisuunnittelijoilla ei ole keskinäistä kilpailua siitä, kenen puvut näkyvät linnassa eniten tai herättävät eniten keskustelua.

– Mutta onhan se tietysti hienoa, jos oma puku saa linnan kuningatar-tittelin.

Pelkkä onnistunut ja näyttävä puku ei kyseiseen titteliin riitä, vaan se vaatii Niskasen mukaan myös karismaattisen ja ylvään kantajan.

Niskanen kertoo rakastavansa mittatilaustyönä suunnittelemista, koska siinä pääsee itsekin juhlatunnelmaan. Hienointa on se, kun saa asiakkaan loistamaan.

– Paras kiitos on, kun asiakkaalle nousee kyyneleet silmiin hänen sovittaessaan suunnittelemaani pukua. Silloin tiedän onnistuneeni.

.
.