1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. posti

Kusti ei välttämättä tuo kirjettäsi – Posti käyttää alihankkijoita jakelussa

Työntekijöitään vähentänyt Posti on siirtänyt kirjepostin jakelua yksityisten yritysten hoidettavaksi. Alihankkijoiden jakamat postit ovat esimerkiksi Kokkolassa olleet pahasti myöhässä ja väärissä laatikoissa.

Raija Junttilan mukaan posti on saapunut joinakin iltoina vasta puoli kymmenen aikaan. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Posti on käynyt parin vuoden aikana kahdet suuret yt-neuvottelut. Esimerkiksi vanhan Vaasan läänin alueella Pohjanmaalla jakajien määrä on vähentynyt tuhannesta 800 postinkantajaan. Jäljelle jääneille jakajille on kertynyt runsaasti ylitöitä.

Vuosi sitten työtaistelujen värittämissä työehtosopimusneuvotteluissa Postin ja PAUn välisen muutosturvasopimuksen loppuminen merkitsi sitä, että ulkopuolisen työvoiman käyttö helpottui.  Muutosturvasopimus oli rajoittanut alihankinnan ja vuokratyövoiman käyttöä. Jakelupuolen valtakunnallinen pääluottamusmies Kari Lempinen sanoo, että etenkin Pohjanmaalla on tartuttu mahdollisuuteen käyttää alihankkijoita.

Seinäjoen ja Vaasan alueella alihankintayritykset ovat hoitaneet satunnaisesti päiväpostin jakelua. Kokkolassa taas aloitettiin noin kuukausi sitten kokeilu, jossa yksityisen yrityksen hoidettavaksi annettiin Mesilän ja Ykspihlajan kaupunginosat eli noin 750 taloutta.

– Haluamme varmistaa oman pysyvän henkilöstömme jaksamisen. Meillä on syntynyt ylityöpiikkejä äkillisten sairauspoissaolojen johdosta ja ajatuksena oli, että ulkoinen toimija voisi helpottaa näitä ruuhkapiikkejä, kertoo Pohjanmaan alueen jakelupäällikkö Jouni Männistö.

Männistö korostaa, että kyseessä on kokeilu, jonka kokemuksia arvioidaan parin kuukauden päästä.

– Tämä on varsin maltillinen kokeilu. Meillä on Kokkolassa 50 työvuoroa, nyt puhutaan vain yhdestä jakeluosuudesta eli tavallaan puolesta reitistä.

Posti myöhässä väärissä laatikoissa

Kokeilun alku on tökkinyt. Mesilän ja Ykspihlajan kaupunginosista kerrotaan, miten posti saattaa kolahtaa laatikkoon iltamyöhään ja lähetyksiä on jaettu runsaasti vääriin osoitteisiin.

– Posti saapuu aivan liian myöhään, se tulee puoli kymmeneltäkin illalla ja väärää postia tulee paljon. Kirjeet ovat olleet jopa avattuina eli nehän ovat silloin käyneet jossain jonkun ilona jo, kertoo Kokkolan Ykspihlajassa asuva Raija Junttila.

Jakelun kangertelu on yleinen puheenaihe Ykspihlajassa, asiasta on vuodatettu esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ahkerasti.

– Kyllä tuo ihan karmealla kuulostaa, kyllä tämä pitäisi omin voimin hoitaa. Laatu ja asiakkaan palvelu pitäisi olla ensimmäisellä sijalla, sanoo jakelun valtakunnallinen pääluottamusmies Kari Lempinen.

Jos illalla ei tyhjennä postilaatikkoa, aamun sanomalehti saattaa kastua, jos se ei muun postin takia mene kokonaan laatikkoon. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Oletko huolissasi asiakkaiden postiturvallisuuden puolesta?

– Kyllä, toteaa Lempinen.

Ykspihlajalaisten kertomusten mukaan ongelmat alkoivat jo ennen alihankintayrityksen tuloa. Postilta myönnetäänkin, että toisinaan reittejä ei ehditä jakaa loppuun, kun jakajan tunnit täyttyvät. Silloin postinjakoa jatketaan seuraavana päivänä.

Posti on saanut runsaasti valituksia jakelusta.

– Asiakkailta saatu palaute on äärimmäisen arvokasta. Joka kerta näihin reagoidaan ja käydään alihankkijan kanssa läpi, että mistä johtuu, jos on tullut poikkeamia. On mietitty, onko siellä laatikoissa osoitteet paikoillaan, mitä voidaan tehdä, missä voidaan nopeasti reagoida tilanteeseen, sanoo jakelupäällikkö Jouni Männistö.

Luultua vaikeampaa hommaa

Työnantaja ja työntekijät ovat samaa mieltä siitä, että sujuva postinjakelu on luultua vaikeampaa. Posti arvioi homman omaksumisen vievän noin kuukauden päivät. Kokkolassa alihankintana postia jakava yritys on tehnyt töitä postille pakettien ja rahdin parissa jo usean vuoden ajan eli talo oli sille tuttu. Postinjakelu oli silti oma maailmansa.

– Varmaan alkuvaiheessa on uuden oppimista myös tämän ulkoisen alihankkijan osalta. Uskoisin kyllä, että kun päästään viikko, pari eteenpäin, niin hekin löytävät tämän meidän hyvän laadun, uskoo jakelupäällikkö Jouni Männistö.

Posti kouluttaa jatkuvasti myös vuokratyöntekijöitä, että se saisi mahdollisimman laajan osaavan reservijoukon. Tällä hetkellä niin Pohjanmaalla kuin koko valtakunnassa noin 6–8 prosenttia postista jaetaan vuokratyövoimalla.

Pääluottamusmies Kari Lempinen näkee ongelmana sen, että työ pilkotaan useiden henkilöiden kesken eli esityöt ja jakelun hoitavat usein eri ihmiset. Eli yksinkertaistettuna perinteisessä mallissa alueen hyvin tunteva jakaja lajittelee postit oikeassa järjestyksessä kassiinsa ja lähtee kierrokselle. Nyt jaetaan usein toisen esilajittelemat lähetykset.

Ydintehtävä kangertelee

Viestintävirasto on asettanut Postille 100 000 euron uhkasakon tehostamaan viisipäiväisessä postinjakelussa esiintyneiden puutteiden korjaamista.

Pääluottamusmiehen mielipide on, että pääsääntöisesti Postin pitäisi hoitaa se ydintehtävä eli postin perusjakelu, lajittelu ja postin kuljettaminen omana työnä.

– Jos on esimerkiksi pitkiä taipaleita, joihin ei tavallisesti oikein pääse, niin silloin voisi ajatella, että ruuhka- ja ääritilanteissa käytetään alihankintaa. Jos perustehtävä hoidetaan, sitten vasta voidaan tehdä jotain muuta.  Vanhuksiin, ruohonleikkuuseen ja muihin vastaaviin töihin liittyvät asiat ovat ihan hyviä, se täydentää tätä peruspalvelun hoitamista varsinkin viitenä päivänä viikossa, sanoo pääluottamusmies Kari Lempinen.

_Artikkelia korjattu 5.12.2016 klo 14.34 työehtosopimusneuvotteluissa ei sovittu ulkopuolisen työvoiman käytöstä kuten  artikkelissa alun perin kirjoitetitin, vaan voimassa olleen muutosturvasopimuksen  lakkaaminen helpotti  ulkopuolisen työvoiman käyttöä. _