Hyppää sisältöön

Nokian raunioilta nousee uusi urheiluteknologian osaaminen – suomalaiset startupit ottavat osan miljardimarkkinoista

Urheilubisnes tarjoaa mielenkiintoisen markkinan uusille suomalaisille yrityksille. Myös sijoittajat ovat kiinnostuneet suomalaissovelluksista ja -laitteista, mikä nähtiin tämän vuoden Slush-kasvutapahtuman yhteydessä.

Oululainen hiihtoanalysaattori hyödyntää uusinta teknologiaa hiihtäjän tekniikan ja olosuhteiden arvioinnissa. Kuva: Yle

Satojen miljardien eurojen liikunta- ja urheilumarkkinat kiinnostavat suomalaisia startup-yrityksiä.

Nokian ja Microsoftin irtisanomisista kärsineissä kaupungeissa useat uudet ICT-yritykset kehittävät liikuntaan tai urheiluun liittyviä ohjelmistoja.

Myös sijoittajien kiinnostus urheiluteknologiaan on kasvussa. Slush-kasvutapahtuman yhteydessä järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa urheiluteknologiaan keskittyvä Smash-päivä, Paikalla oli myös oululainen sijoitusyhtiö Butterfly Ventures.

– Meilläkin on portfoliossa useampi liikunta- ja urheiluteknologiayritys. Ihmisten hyvinvointi on edelleen voimakkaasti kasva trendi, jota uudet teknologiat tukevat, arvioi sijoitusyhtiön osakas Ville Heikkinen.

Hiihtoanalysaattori hurmasi Norjan huippu-urheilukeskuksen

Tuorein oululaisen urheiluteknologian läpimurto on hiihtosuorituksen ja olosuhteiden analysointiin kehitetty Skiiot-laite.

Norjalaiset kiinnostuivat laitteesta heti

Marko Höynälä

Se tulee asiakasmyyntiin ensi vuonna, mutta jo nyt Norjan huippu-urheilu- ja valmennuskeskus Olympiatoppen hyödyntää sitä hiihtotutkimuksissaan.

– Norjalaiset kiinnostuivat laitteesta heti ja lensivät Ouluun ottamaan asiasta tarkemmin selvää.

–Onhan se huimaa, että the best of the best teki sopimuksen kanssamme, hehkuttaa Exiops-yhtiön toimitusjohtaja viitatessaan Norjan Olympiatoppeniin.

Nokia-osaaminen helpottaa hiihtoa ja golfia

Exiops-yhtiön toimitusjohtaja Marko Höynälällä on pitkä Nokia-tausta, jota on hyödynnetty hiihtoanalysaattorin kehittämisessä.

– Tietoa on sinällään helppo kerätä, mutta se on myös osattava purkaa havainnolliseen muotoon. Siihen tarvitaan algoritmeja, jotka me olemme itse kehittäneet.

Tietoa on helppo kerätä, mutta se on myös osattava purkaa

Marko Höynälä

Exiops työllistää toistaiseksi neljä ihmistä, mutta hiihtoanalysaattoria on tarkoitus soveltaa myös muihin lajeihin.

– Tarkemmin en vielä voi lajeista kertoa, mutta ainakin aluksi jatkamme talviurheilun parissa, toteaa toimitusjohtaja Marko Höynälä.

Myös golfissa peliään pystyy parantamaan oululaissovelluksen ja -laitteen avulla. Nokialla työskennellyt Tuomo Lalli halusi kehittää omaa peliään, mikä johti CaddieOn-yrityksen ja golf-rannekkeen syntyyn.

Amer ja Polar näyttävät tietä

Suomen suurin urheilualan toimija on Amer. Useita kansainvälisiä urheiluvälinebrändejä omistava yhtiö pyörittää miljardiliikevaihtoa ja työllistää noin 8000 ihmistä.

Myös Oulun seudulla on pitkät perinteet liikuntateknologiasta.

Älä keskity teknologiaan vaan hyötyyn, jonka asiakas laitteesta saa

Marco Suvilaakso

Kempeleläinen Polar on maailmanlaajuinen toimija, joka työllistää noin 1500 ihmistä ja jälleenmyyjiä on yli 80 maassa. Yhtiö ja tuntee hyvin alan markkinat ja mahdollisuudet.

– Emme voi tehdä kaikkea kaikille, joten uudet yritykset tarjoavat meillekin mahdollisuuden kehittää yhteistyötä, toimintaamme ja tuotteitamme, kertoo Polar Electro -yhtiön chief strategy officer Marco Suvilaakso.

Markkina- ja tuotestrategin vinkki uusille yrityksille on selkeä:

– Älä keskity teknologiaan vaan ratkaisuun ja hyötyyn, jonka asiakas laitteesta saa.

Korjaus 13.12.2016 klo 10.40. Jutussa mainittu Smash-päivä ei ollut Slush-organisaation järjestämä tapahtuma vaan virallinen Slushin sivutapahtuma, jolla oli omat järjestäjänsä.