1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomessa asuvat Irakin mosulilaiset pelkäävät: Isisin tappio ei lopeta vainoa

Kirkkonummen vastaanottokeskuksessa asuvat mosulilaiset seuraavat huolestuneina kotikaupunkinsa sotaoperaatiota.

turvapaikanhakijat
Suomessa asuva mosulilainen Saad Almosli esittelee videota Irakin väkivaltaisuuksista.
Suomessa asuva mosulilainen Saad Almosli esittelee videota Irakin väkivaltaisuuksista.Jari Kärkkäinen / Yle

Äärisunnalainen terroristijärjestö Isis valtasi Pohjois-Irakissa sijaitsevan Mosulin suurkaupungin vuonna 2014. Seurauksena oli hirmuhallinto ja rajuja väkivaltaisuuksia.

Irakin armeija yrittää nyt vallata kaupunkia takaisin. Rintama kulkee jo Mosulin esikaupunkien poikki.

Muutama Mosulista paennut sunnimuslimi on hakenut Suomesta turvapaikkaa. Saad Alhasan ja Saad Almosli saapuivat Suomeen runsas vuosi sitten. Alhasan on toiminut Irakissa toimittajana, Almosli oli sisustussuunnittelija. Nyt he seuraavat tapahtumia kotipuolessa huolestuneina.

Aavarannan vastaanottokeskuksessa Kirkkonummella asuvat miehet kertovat olevansa äärimmäisen kiitollisia Irakin lähinnä shiiamuslimeista koostuvalle armeijalle, joka on luvannut karkottaa terroristit.

– Pelkkä kiitos ei riitä. Heille on sanottava suurkiitos, toteaa Alhasan.

Suomessa asuvat mosulilaiset Saad Alhasan ja Saad Almosli. Alhasan ei halua turvallisuussyistä näyttää kasvojaan kameralle.
Mosulilaiset Saad Alhasan (vas.) ja Saad Almosli asuvat Kirkkonummen vastaanottokeskuksessa. Alhasan ei halua turvallisuussyistä näyttää kasvojaan kameralle.Jari Kärkkäinen / Yle

Samalla Mosulin sunnit pelkäävät, että kun Isis saadaan häädettyä, vanhat uskonryhmien väliset kaunat nousevat jälleen esiin. Armeijan rinnalla taistelevat shiialaisen Iranin tukemat erilaiset shiiamiliisijoukot. Huolena on, että shiiamiliisi alkaa vainota kaupungin sunnimuslimeja.

Väitteitä shiiojen väkivallasta

Miehet ovat jo kuulleet shiiamiliisien väkivallanteoista ja ihmisten peloista. Saad Almosli näyttää kännykältään videoita, joissa shiiamiliisit pahoinpitelevät tavallisia ihmisiä. Videoiden aitoutta on mahdoton tarkistaa.

– Toivottavasti Mosul vapautettaisiin, mutta tilanne huononee vielä. Isis teki rikoksia siviilejä vastaan, ja seuraavaksi niitä tekevät myös asejoukot. Isisiä paetessaan siviilit joutuvat asejoukkojen käsiin, Almosli pelkää.

Vaikka Almosli on ollut Suomessa vasta 14 kuukautta, hän puhuu jo sujuvaa suomea.

Irakissa julkisuudessa on kuultu shiiajohtajien uhkauksia siitä, kuinka shiiat olisivat nyt menossa kostamaan sunneille. "Koska shiioja on kuollut Isisin käsissä, nyt saavat sunnit kuolla" ja "Isis on sama kuin sunnit", miehet kertovat shiiojen uhanneen.

Myös muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syytti lokakuussa shiiamiliisijoukkoja ja Irakin hallituksen joukkoja siviilien kidutuksesta, mielivaltaisista pidätyksistä ja laittomista teloituksista näiden käydessä taisteluja Isisiä vastaan eri puolilla Irakia.

Siviilit olivat Amnestyn mukaan paenneet Isisin hallussaan pitämiltä alueilta, kun he joutuivat kostotoimien kohteeksi.

Uskonriitojen pitkä historia

Irakin uskonriidoilla on pitkät ja monisyiset juuret. Diktaattori Saddam Husseinin aikaan maan sunnivähemmistö piti valtaa ja kohteli huonosti shiialaista enemmistöä. Kun Yhdysvallat nujersi Saddamin hallinnon, shiiat pääsivät valtaan.

Yhdysvallat lakkautti Saddamin armeijan, mikä jätti suuren joukon sotilaita ilman työtä. Osa sotilaista löysi tiensä sunnikapinaryhmiin, joiden piiristä ajan myötä kehkeytyi äärijärjestö Isis.

Kun Isisin harvalukuinen sotajoukko valtasi Mosulin suurkaupungin, paikallinen sunniväestö laajalti tuki valtausta. Vaikka Isis on sunnimuslimien muodostama järjestö, aiheutti se sunnienemmistöisessä Mosulissakin järkyttävää verenvuodatusta. Julmuuksien kohteeksi saattoi joutua, jos ei hyväksynyt Isisin hirmuhallintoa tai äärimielistä uskonnollisuutta.

Sukulaisia taistelujen keskellä

Alhasan ja Almosli ovat varmoja siitä, ettei heillä ole enää mahdollisuutta palata Irakiin. Kumpikin odottaa vielä päätöstä, saavatko he turvapaikan Suomesta vai eivät.

Miehet muistuttavat, että Mosul on täynnä siviilejä, jotka eivät pääse pakoon pommituksia. Alhasan kertoo surullisena kuulleensa juuri, että hänen ystävänsä talo oli pommituksessa romahtanut ja haudannut alleen kaikki sisällä olleet.

– Olen menettänyt väkivaltaisuuksissa 70–80 prosenttia omaisistani, hän kertoo. Almosli on menettänyt molemmat vanhempansa.

Alhasan on huolissaan erityisesti puolitoistavuotiaasta veljenpojastaan, jota hän ei ole vielä tavannut. Taaperon isä on työtön, joten lapsen ruokkiminen on erittäin vaikeaa.

Mosulin infrastruktuuri tuhoutuu kiihtyvään tahtiin. Pahempaa on luvassa, kun sota siirtyy kaupungin keskustaan. Alhasan haluaakin vedota Irakia avustaviin järjestöihin, jotta nämä keskittäisivät apuaan erityisesti lapsiin.

Almosli on luottavainen turvapaikan suhteen, koska hallinto-oikeus on katsonut sunnien paluun Mosuliin olevan toistaiseksi mahdotonta. Alhasan kertoo kuitenkin mosulilaisen tuttavansa saaneen kielteisen päätöksen.

Lue seuraavaksi