Evira: Lintuinfluenssa levisi Turun saaristoon

Lintujen joukkokuolemista on ilmoitettava nopeasti eläinlääkärille. Nyt leviävä virustyyppi ei ole sairastuttanut ihmisiä.

lintuinfluenssa
Tukkasotka
TukkasotkaAOP

Lintuinfluenssa on levinnyt Turun saaristoon, tiedottaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Nauvosta kuolleina löytyneistä kolmesta tukkasotkasta on todettu H5N8-tyypin lintuinfluenssa. Se aiheuttaa korkeaa kuolleisuutta luonnonvaraisille linnuille ja siipikarjalle.

Evira perustaa 10 kilometrin rajoitusvyöhykkeen lintujen löytöpaikan ympärille, jotta tauti ei leviäisi. Sen piirissä siipikarjan ja siipikarjatuotteiden siirtoja rajoitetaan ja siipikarjatilat tarkastetaan.

H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on todettu luonnonvaraisista linnuista ja siipikarjatiloilta useissa Euroopan maissa. Viikonloppuna virusta löydettiin maarianhaminalaiselta lintutarhalta.

Epäilyistä ilmoitettava eläinlääkärille

Evira muistuttaa, että lintuinfluenssaan viittaavista oireista siipikarjassa tai lintujen joukkokuolemista on ilmoitettava heti kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille. Kuolleita lintuja ei saa koskea ilman suojavälineitä.

– Jos näkee viisi kuollutta vesilintua tai kymmenen kuollutta muun lajin lintua, pitää ottaa yhteyttä kunnaneläinlääkäriin. Hän ottaa näytteet ja lähettää ne Eviraan, kertoo Eviran yksikönjohtaja Terhi Laaksonen.

Karttagrafiikka, jossa Nauvo rajattu punaisella ympyrällä.
Evira on perustanut 10 kilometrin rajoitusvyöhykkeen lintujen löytöpaikan ympärille Nauvoon.Yle; karttapohja Google

Nyt leviävä H5N8-tyypin lintuinfluenssavirus ei ole aiheuttanut ihmisten sairastumisia. Tartuntariski ihmiselle on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan hyvin pieni. Tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.

Laaksosen mukaan huoleen ei ole syytä.

– Kuolleisiin lintuihin ei pidä koskea, mutta muuten ei tarvitse olla erityisen huolissaan.

Siipikarja pidettävä sisätiloissa

Lintuinfluenssan leviämisen ehkäisemiseksi siipikarja on määrätty pidettäväksi sisällä. Määräys tuli voimaan joulukuun 1. päivänä ja jatkuu toukokuun loppuun saakka.

Esimerkiksi Turussa varauduttiin tautiin torstaina viemällä Kupittaanpuiston lintulammikon linnut sisätiloihin. Kupittaalla on muun muassa kyyhkyjä, riikinkukkoja, hanhia ja fasaaneja.

Eviran yksikönjohtaja Terhi Laaksonen ei pidä todennäköisenä, että tauti leviäisi muualle Suomeen.

– Luultavimmin se jää Lounais-Suomen rannikolle. Tärkeintä olisi, että lintujen pitäjät huolehtisivat tautisuojauksesta, Laaksonen sanoo.

Juttua täydennetty klo 13.25: Lisätty Eviran yksikönjohtajan kommentit.