1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. itsenäisyyspäivät

Glitteriä, kenkien kopsetta ja tanssiaskelia – näin nuori neiti valmistautuu neljäsluokkalaisten itsenäisyyspäiväjuhlaan

Neljäsluokkalaiset juhlivat perjantaina itsenäisyyttä Mikaeli-konserttitalolla Mikkelissä. Toimittajamme seurasi nuoren neidin valmistautumista päivään.

itsenäisyyspäivät
Tytön hiuksia laitetaan kiharalle.
Ensimmäisenä laitettiin hiukset juhlakuntoon. Adam Bellgrau/ Yle

Hiuslakka tuoksuu ja glitter vilisee. Romo-Auvisten perheessä valmistaudutaan neljäsluokkalaisten itsenäisyyspäivän juhlaan. Aamu on alkanut aikaisin kuuden aikaan, mutta se ei näytä Kia-tytärtä haittaavan.

Kammat, hiuslakat, mekot ja kengät on pantu järjestykseen jo edellisiltana kiireen välttämiseksi.

– Äiti! Laitetaan näitä hopeisia glitter-palloja minun hiuksiin.

Kia-tytär näyttää toimittajalle hiuksiin laitettavia hiuskoristeita.

– Nämä käytiin ostamassa ihan äskettäin.

Äiti Tia Auvinen kertoo, että Kian mekko on löydetty 12 eurolla kirpputorilta. Auvinen kertoo, että juhliin on varattu pieni budjetti.

– Olen todella tyytyväinen siihen, että lapset myös lainaavat toisiltaan boleroita, mekkoja ja kenkiä esimerkiksi tätä juhlaa varten. Kian yksi kaveri lainasi boleron. Kaikkea ei tarvitse aina ostaa uutena ja siksi kirpputoreja on hyvä hyödyntää.

Kian hiukset laitetaan kotona kihartimella. Noin tunnin työn jälkeen hiukset ovat kiharoilla, osa on kerätty pään päälle leteille.

– Älä suihki sitä lakkaa minun korvaan! Kia naurahtaa.

Äiti yrittää parhaansa mukaan toteuttaa toivetta. Tia on päivän aikana tyttärensä kampaaja, autonkuljettaja ja assistentti.

– Äsken selvittelin solmuun mennyttä kaulakorua kahdella nuppineulalla auki, naurahtaa Tia.

Äsken selvittelin solmuun mennyttä kaulakorua kahdella nuppineulalla auki.

Tia Auvinen

Hiusten laiton jälkeen laitetaan mekko päälle ja heitetään hopeinen laukku olalle. Kengät kopisten siirrytään kohti ulko-ovea.

Aikataulu pitää, tapoja opetellaan

Päivä on tarkkaan organisoitu. Aamulla jotkut lapset menevät kampaajalle, toisille hiukset laitetaan kotona. Kello kymmenen alkaa Mikaelissa kaupunginjohtaja Timo Halosen kättely, jonka jälkeen siirrytään maljan nostoon ja cocktail-tilaisuuteen. Vatsan täytteeksi on pientä purtavaa kuten kasviksia, hedelmiä, lihapullia sekä sipsiä. Lopuksi on laulu- ja tanssiesityksiä.

Tanssiesitysten jälkeen jorataan discopallon pyörteissä mehun voimalla.

Mikaeliin on saapunut noin 640 henkilöä. Parhaimmillaan jono on ulko-oville asti. Etikettiin kuuluu juhlapukeutuminen. Pojilla on yllään musta puku tai liivi ja suorat housut. Suurin osa tytöistä valitsee ylleen mekon.

Neljäsluokkalaisten itsenäisyyspäivän juhlia on vietetty Mikaelissa jo parinkymmenen vuoden ajan. Monet odottavat neljättä luokkaa jo siksi, että silloin pääsee juhliin.

Kialle juhlat ovat tärkeät. Päivän aikana pääsee kokemaan uusia asioita. Yhtenä tavoitteena myöhemmin elämässä ovat tietysti Linnan juhlat.

– Nämä ovat hyvää harjoitusta jo Linnan juhlia varten.

Tyttö ja hiukset.
Kun hiukset on laitettu, voi pukeutua mekkoon. Adam Bellgrau/ Yle

Toimittajan tiedustellessa mahdollisen tulevan kutsun syytä, Kia pohtii kysymystä.

– Nuorempana ajattelin, että minusta tulee maailman paras autontankkaaja. En kyllä ihan vielä tiedä, miksi saisin kutsun Linnan juhliin.

Tärkeintä lasten itsenäisyyspäivän juhlassa ovat kuitenkin oppiminen. Kohteliaiden käytöstapojen opetteleminen on monen tahon tehtävä.

– Juhlassa pitää käyttäytyä nätisti ja tilaisuutta pitää kunnioittaa. Olemme äidin kanssa käyneet läpi etikettiä ja käyttäytymistapoja. Olemme laulaneet läpi savolaisten lauluja ja harjoiteltu, miten kätellään ja tervehditään oikein.

Juhlassa pitää käyttäytyä nätisti ja tilaisuutta pitää kunnioittaa.

Kia Romo

Kia näyttää, miten kätellään. Ote on jämäkkä.

Lapsi katsoo äitiään ja keskustelee.
Kia Romo sai äidiltään Tialta vielä viime hetken vinkit kaupunginjohtajan tervehtimiseen. Adam Bellgrau/ Yle

– Katsotaan silmiin ja sanotaan hyvää itsenäisyyspäivää.

Juhlatunnelma tuo mukanaan myös paineita. Eniten jännittää, jos vaikka kompastuu mekkoon ja menee sanoissa sekaisin kättelytilanteessa.

– Juu se vähän kyllä tuo paineita, Kia tuumaa.

– Kia, et sinä voi kompastua mekkoon, koska se ei yltä jalkojesi alle, äiti Tia huomauttaa.

Tia Auvinen on antanut tyttärelleen juhliin kaksi neuvoa: aina pitää hymyillä ja juhlissa ei revitellä.

Tyttö katsoo juhlamkeossa kameraan.
Valmiina juhlaan. Adam Bellgrau / Yle

– Äitinä olen iloinen, että tällaisia juhlia järjestetään. Tämä on tapakasvatusta, koska tällaisia tilanteita on harvoin. Ihana muisto! Neidin on aina välillä hyvä laittautua ja tuntea itsensä prinsessaksi.

Juhlien jälkeen Kian aika menee omissa syntymäpäiväjuhlissa. Päivä on siis täynnä pelkkää tähtiloistetta ja onnen tunnetta.

Lue seuraavaksi