Sisäilmaongelmien aiheuttamat poissaolot ovat vähentyneet Laihian kouluissa

Laihian Keskuskoulun ja Kirkonkylän koulun sisäilman aiheuttamat ongelmat ovat rauhoittumaan päin, sanoo Keskuskoulun johtava rehtori Paula Hauru.

Laihia
Laihian Keskuskoulu
Laihian Keskuskoululla sisäilmaongelmat ovat antaneet hieman periksi.Jarkko Heikkinen / Yle

Laihian kahden koulun sisäilmaongelmia on selvitelty vuosia, eikä viranomaisilla ole vieläkään kuvaa, mistä sisäilmaongelmissa on kyse.

– Me istumme taas maanantaina alas ja teemme suunnitelmaa tulevista toimista. Sisäilmamittauksia on vielä tehtävä, kunhan pakkaset kestävät ja jäädyttävät maan, kertoo kunnan tekninen johtaja Jari Mansikka-aho.

Keskuskoululla on edelleen menossa liikuntasalin remontti. Alunperin tarkoitus oli remontoida vain lattia, mutta nyt remontti on levinnyt kattoon ja ilmastointiputkiin saakka. Remonttia toiminnassa olevan koulun sisällä on arveltu yhdeksi syyksi oppilaiden ja opettajien reagointiin.

Oppilaita luokassa koetilanteessa LAihian Keskuskoulussa
Oppilaatkin ovat pärjänneet Keskuskoulun tiloissa jo paremmin.Jarkko Heikkinen / Yle

Sisäilmatutkimukset jatkuvat– reagointia vähemmän

Sisäilmamittauksia tehnyt Jukka Harju AA-tutkijat yhtiöstä kertoo, että osa mittauksista on uusittava ja homekoiran tekemät merkinnät läpikäytävä. Ja sitten on kylmien alettua vielä otettava uudet mikrobinäytteet. Harjun mukaan ihmeellistä on se, että läpikäydyissä ja analysoiduissa näytteissä ei ole mitään viitteitä poikkeavista pitoisuuksista.

Laihian koulujen sisäilmaongelma näyttäisi lievästi parantuneen loppusyksystä. Oppilaiden vanhemmilta ja myös työterveydestä on saatu aiempaa parempaa palautetta.

– Kyllä. Vanhemmilta on tullut viestejä, että oppilaat voivat paremmin. Myös henkilökunnan puolella tilanne on parantunut. Viime helmikuussa poissaoloja oli 24 vuorokautta, mutta nyt marraskuussa enää 15, kertoo Keskuskoulun johtava rehtori Paula Hauru.

Hänen mukaansa työtä, remonttia ja näytteiden ottoa on jatkettava niin kauan, että syy selviää ja ongelmat häviävät. Mutta nyt hän näkee jo valoa tunnelin päässä.