Taikaviitta-Siiri jännittää Linnan juhlia: "Pääsen elämään yhden illan omaa haavetta"

Heijastinliivien puolesta kampanjoinut Siiri "Taikaviitta" Saarinen odottaa innolla itsenäisyyspäivän vastaanottoa.

Linnan juhlat
Siiri Saarinen koemeikissä Linnan juhlia varten.
Siiri "Taikaviitta" Saarinen valmistautuu Linnan juhliin. Yle / Juha-Petri Koponen

Reilu kolme viikkoa sitten orimattilalaista Siiri Saarista odotti kirje. Kun Saarinen avasi sen, ei hän ollut uskoa silmiään.

– En todellakaan odottanut, että siellä oli kutsu Linnan juhliin. Se on isompi tunnustus kuin osasin ajatella. Tämä merkitsee valtavaa kiitosta siitä työstä, mitä olen tehnyt.

Koko kampanja lähti liikkeelle iltalenkillä syntyneestä oivalluksesta. Saarinen on kampanjoinut heijastimien ja heijastinliivien käytön puolesta. Hänen Taikaviitta – siistii olla nolo -somekampanjansa palkittiin Liikenneturvan tiedotuspalkinnolla lokakuussa.

– Se oli iso juttu. Silloin en uskonut myöskään sitä, että tie vie minut juhliin, Saarinen kertoo iloisena.

Saarinen odottaa itsenäisyyspäivän vastaanotolla kattokruunuja, paikkaa itsessään ja tansseja linnassa. Hän on vuosia katsonut juhlia televisiosta ja linnaan pääsy on ollut unelma.

– Se on mystinen ilta, mihin pääsee itse mukaan. Pääsen elämään yhden illan omaa haavetta.

Saarista jännittää.

– Tasavallan presidenttiä kätellessä jännittää, etten kompastu helmaan tai entä jos käteni ovat hikiset tai pinni tippuu päästä. Entä osaanko artikuloida selvästi, Saarinen pohtii nauraen.

Mitä päälle juhliin?

Pian kutsun saatuaan Saarinen alkoi miettiä, mitä Linnan juhliin laittaisi päälle. Aikaa oli vähän, mutta mieluinen mekko löytyi lopulta.

Saarinen paljastaa, että hänen miehelleen on ostettu frakki ja Saariselle Sinikka Nikanderin suunnittelema pinkki iltapuku. Yläosa on klassinen, mutta helmassa on jotakin erikoista.

– Mekko oli heti minun näköinen. Kävin maanantaina sovittamassa mekkoa ensimmäisen kerran ja se oli hieno.

Korut tulevat Lahdesta Tanna Designilta. Niitäkin Saarinen kuvailee uskomattoman upeiksi.

– Ne tulevat tästä läheltäni, Orimattilassa asuva Saarinen sanoo.

Heijastimet osaksi asennekasvatusta

Saarisen somekampanja Taikaviitta – siistii olla nolo on inspiroinut monia suomalaisia.

Saariselle heijastimien käyttö on tärkeä juttu. Hän toivoisi, että heijastimien käyttö olisi osa asennekasvatusta.

– Meillä on valtavat resurssit heijastinten käyttöön ja mahdollisuuteen näkyä ja olla, mutta silti ollaan lapsenkengissä näkymisasiassa.

Heijastimet, heijastin, pimeys, ulkoilu
Siiri Saarinen tykkää lenkkeillä mäyräkoiransa kanssa. Lenkillä syntyi myös oivallus omaan somekampanjaan. Hanna Laukkanen/Yle

Saarinen painottaa, että pienikin heijastin voi pelastaa jopa ihmishengen. Hän sanoo, että autoilijat eivät välttämättä näe jalankulkijoita ilman heijastimia.

– Onhan se pelottavaa, kun ajat autolla ja pientareella hyppii joku näkymätön. Jos on pieni lapsi tulee mieleen, että jos se näkee kävyn tai siilin, niin ei se välttämättä huomaa autoa. Edelleen on pieniä lapsia ja aikuisia, jotka ovat näkymättömiä.

Asennekasvatuksen heijastimien käyttöön pitää Saarisen mukaan lähteä jo vanhemmilta. Heijastimesta kertominen "Taikaviittana" voisi houkutella lapsia käyttämään niitä.

– Lapset oppivat myös toisiltaan, mutta kuinka helppoa tämä olisi myydä lapsille Taikaviittana, Saarinen pohtii.