Europol varoittaa Isisin iskujen uhasta Euroopassa – Myös autopommi-iskut mahdollisia

Europol arvioi, että uhka koskee koko EU:ta.

Isis
Poliisit tarkastavat jalankulkijoita kadulla.
Brysselissä poliisit tarkastivat jalankulkijoita kadulla 22. maaliskuuta, kun lentokentälle ja metroasemalle tehdyt pommi-iskut olivat tappaneet 32 ihmistä.Christophe Petit Tesson / EPA

EU:n poliisiorganisaatio Europol varoittaa, että ääri-islamilainen Isis-järjestö yrittää todennäköisesti tehdä tulevaisuudessakin terrori-iskuja Euroopassa.

Todennäköisimmin Isis pyrkii tekemään samantyyppisiä iskuja kuin viime vuosina eli muun muassa joukkoampumisia, itsemurhapommi-iskuja ja puukotuksia.

Isis saattaa kuitenkin ryhtyä tekemään Euroopassakin autopommi-iskuja ja sieppauksia, jotka ovat yleisiä Syyriassa, Europol uskoo.

Isisin mm. Pariisissa tekemillä iskuilla valikoimattomia ihmisiä vastaan on ollut tehokas vaikutus väestöön yleisesti, Europol sanoo. Se uskookin, etteivät vartioidut kohteet kuten ydinvoimalat ja sähköverkko ole nykyisin Isisin ensisijaisia kohteita.

"Uhka koskee koko EU:ta"

Europol arvioi Isisin iskujen uhan koskevan koko EU:ta, koska lähes kaikki unionimaat kannattavat Yhdysvaltain johtaman koallition ilmaiskuja Syyriassa.

Turvallisuuspalvelujen arvioiden mukaan Euroopassa voi olla kymmeniä Isisin ohjailemia ihmisiä, jotka kykenisivät tekemään iskuja.

Isisin heikentyessä Syyriassa ja Irakissa Isisin riveissä taistelevia ulkiomaalaisia saattaa palata aiempaa enemmän kotiin Eurooppaan ja muualle, Europol uskoo.

Lähteet: Reuters, AP, AFP