Joulun hintalappu selvisi

Vahvistunut luottamus talouteen ei näy vielä joulubudjetin kasvuna. Nordean mukaan lahjoihin ja muihin hankintoihin käytetään rahaa saman verran kuin parina edellisenä jouluna.

joululahjat
Joulupaketteja.
Suklaa, vaatteet ja lelut ovat suosituimpia lahjoja.Alpertti Rieskjärvi / Yle

Suomalaiset aikovat viettää tänä vuonna joulua keskimäärin 517 eurolla. Nordean tutkimuksessa joulubudjetti on pysynyt nyt kolme vuotta melko tarkkaan samalla tasolla.

Lahjoihin käytetään 305 euroa ja muihin jouluhankintoihin 212 euroa. Lapsiperheillä joulun budjetti on hieman suurempi, 610 euroa, kuin lapsettomilla kotitalouksilla, 470 euroa.

– Vaikka suomalaisten kuluttajien luottamus talouteen oli marraskuussa vahvinta viiteen vuoteen, tämä ei vielä näy joulubudjettisuunnitelmissa. Saattaa olla että omaan talouteen liittyvät epävarmuudet hillitsevät joulubudjetin kasvua, arvioi Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen tiedotteessa.

Rahankäytössä on kuitenkin eroja sukupuolten välillä. Miehillä joulubudjetti on kasvanut jonkin verran ja naisilla puolestaan laskenut viime vuoteen verrattuna.

Suklaa, vaatteet ja lelut ovat suosituimpia lahjoja. Kirjat sen sijaan putosivat tänä vuonna kärkisijoilta. Aineettomien lahjojen kuten lahjakorttien suosio puolestaan kasvaa edelleen. Neljä kymmenestä aikoo myös ostaa ainakin osan joululahjoista verkosta.

Tänä vuonna Nordea kysyi TNS Gallupilla teettämässään yli tuhannen henkilön haastattelututkimuksessa myös lahjojen hinnan enimmäismäärää. 15 prosenttia vastaajista kertoi sopineensa hintarajan, ja lapsiperheissä sellainen oli käytössä joka viidennellä. Lapsen lahjalle hintaraja oli keskimäärin 50 euroa ja aikuisten lahjalle 30 euroa.