1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Säätiöt ja apurahat

Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiölle historiansa suurin lahjoitus

Liikemies Väinö Toro testamenttasi omaisuuttaan säätiölle ja rouva Toro lahjoitti osuutensa puolisonsa liikeomaisuudesta.

Säätiöt ja apurahat
Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö
Mari Nupponen / Yle

Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö on saanut 2,7 miljoonan euron suuruisen lahjoituksen. Kesäkuussa menehtynyt joensuulainen liikemies Väinö Toro testamenttasi omaisuuttaan säätiölle.

Lisäksi hänen puolisonsa Taimi Toro lahjoitti säätiölle niin sanotun avio-osuutensa puolisonsa liikeomaisuudesta.

Väinö Toron testamenttilahjoitus sisältää pääosin liike-, kiinteistö- ja finanssiomaisuutta, Karjalalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö tiedottaa.

– Lahjoitettu finanssiomaisuus on lähinnä rahavaroja ja sijoituksia, toiminnanjohtaja Satu Kokkonen sanoo.

Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiössä on perustettu vuonna 1990 Taimi ja Väinö Toron nimikkorahasto. Uuden lahjoituksen myötä Torojen rahasto nousee säätiön suurimmaksi erillisrahastoksi.

Näin Karjalan Kulttuurin Edistämissäätiö kuvailee Väinö ja Aino Toroa:

Hiitolassa vuonna 1921 syntynyt Väinö Toro oli arvostettu liikemies, sotaveteraani ja hyväntekijä. Hänen sydäntään lähellä olivat muun muassa karjalaisuus, veteraanityö ja partioliike.

Taimi Torolle tärkeitä ovat olleet eläintensuojelutyö ja nuorisoseuraliike. Väinö Toro palveli jatkosodassa ja Lapin sodassa panssarivaunuasentajana ja sotien jälkeen hän asettui Joensuuhun, jonne vuonna 1948 perusti oman korjaamoyrityksen.

Taimi ja Väinö Toro avioituivat vuonna 1951. Seurusteluaika mukaan lukien heidän yhteinen elämänsä kesti lähes 70 vuotta.

Yhteistuumin yrittämällä ja onnistunein liiketoimin Taimi ja Väinö Toro keräsivät huomattavan varallisuuden.

Lue seuraavaksi