Tuhotun asunnon omistaja liikuttui kyyneliin remonttiavusta: "En olisi selvinnyt yksin"

Vuokralaisen tuhoama lahtelaisasunto on nyt remontoitu muiden ihmisten ja yritysten tuella. Asunnon omistaja Matti Huomo on kiitollinen kaikesta avusta.

remontti
Matti Huomo Lahti

Elokuussa Matti Huomon omistama asunto muistutti enemmän kaatopaikkaa kuin vuokra-asuntoa. Keväällä asuntoon muuttanut narkomaani oli tuhonnut melkein kaiken.

Nyt tilanne on jo toinen. Lahtelaisasunto on nyt remontoitu muiden ihmisten ja yritysten avulla.

– Olen nyt iloisin mielin. On kuin joululahja minulle, kun tämä valmistui, Huomo iloitsee.

Rankka kokemus

Huoneistosta tehdyt uutiset sekä Ylen nettivideo synnyttivät ihmisissä auttamishalun. Sosiaalisessa mediassa perustettiin tukiryhmä, joka alkoi kerätä varoja remonttiin. Irti Huumeista ry lähti puolestaan etsimään yrityksiltä apua.

– Auttamisinto yllätti. Rupesi itkettämään. Täytyy kiittää kaikkia, jotka ovat minua auttaneet, Huomo sanoo liikuttuneena.

Asunto on ollut Huomon perheen omistuksessa 70-luvulta lähtien, joten tuhon näkeminen oli omistajalle raskasta.

– Isä, äiti, velipoika ja minä asuimme tässä melkein kymmenen vuotta. Kun asunto laitettiin vuokralle ja hajotettiin alkutekijöihin, niin kyllähän se aika katkera pala oli.

Huomo muistelee tilannetta rankkana kokemuksena, joka on jo vähän haihtunut.

– Nyt vasta uskalsin tulla tänne töihin. En tiedä, vaikuttiko se, että tässä on itse asunut. Alku oli kyllä hankala, ja jos tänne olisi kyennyt tulemaan, ei olisi varmaan pystynyt mitään tekemään, Huomo pohtii.

Uusi vuokralainen löytynyt

Huomo sai lahjoituksena muun muassa keittiökalusteet sekä ammattilaisia remonttiavuksi. Mieheltä itseltään on mennyt remonttiin noin 20 000 euroa. Nyt edessä on enää viimeistelytyö.

– Kun vesivauriot todettiin vasta jälkeenpäin, remontti pitkittyi melkein kolmella viikolla. Siinä suhteessa on haikea olo, että vesivauriot tulivat julki jälkikäteen.

Huomo toivoo, että huolet ovat nyt takanapäin. Huomo on jo löytänyt vuokralaisen, muttei ole ehtinyt tarkastaa hänen taustaansa.

– Asunto menee vuokralle velipojan työkaverille. Sitten kun tehdään vuokrasopimus, täytyy tarkastaa. Tutun kautta kun vuokraa, voi olettaa, että on siivo vuokralainen.

Tapaus opetti paljon

Huomo ei nyt pidä itsestäänselvyytenä asioita. Rankoistakin asioista voi selvitä ja hän tietääkin miten.

– Jos tulee takaiskuja, ei kannata haksahtaa alkoholiin, vaan koittaa kärsiä asiat niin kuin kykenee. En tiedä, onko luonteessani vikaa, mutta olen pystynyt tähän.

Huomo kunnioittaa niitä ihmisiä, jotka antoivat hänelle tukeaan.

– Välillä on ollut yöllä unettomiakin hetkiä, mutta olen tosi kiitollinen tästä avusta, mitä olen saanut. En olisi selvinnyt yksin.