Tunnetko Tuntemattoman sotilaan? Ota osaa rekkamiesten testiin

Tuntematon sotilas on jo vuosien ajan pitänyt seuraa kahdelle tien päällä viihtyvälle rekkakuskille. Äänikirjojen imuun uppoutuneet miehet ovat alkaneet kisailla siitä, kuka tuntee Tuntemattoman parhaiten.

Kotimaa
Jussi Ruohola rekan ohjaamossa
Karri Laihonen / Yle

Kun Tuntematon sotilas -äänikirja on jylissyt rekan ohjaamossa lähes 30 kertaa, ovat yksityiskohdat varmasti jääneet mieleen. Vuosikausia kirjan seurassa viihtyneet kuljettajat saivat joskus muinoin päähänsä testata, kuinka paljon näihin nippelitietoihin on tullut kiinnitettyä huomiota.

– Aloitimme peruskysymyksillä, mutta ne ovat menneet koko ajan triviaalimpaan suuntaan. Kaverille voi soittaa koska vain, kun kysymys juolahtaa mieleen. Jos ei vastausta löydy heti, se kyllä haetaan, ulvilalainen Juha Grönstrand kertoo.

Nykyään onkin jo aika haasteellista löytää kysymyksiä, joihin Grönstrand ja hänen kisailukumppaninsa Jussi Ruohola eivät osaisi vastata.

– Välillä kysymykset ovatkin ihan järjettömiä. Vastaus voi löytyä vaikka vain yhdestä lauseesta.

Ajanvietettä pitkillä matkoilla

Äänikirjojen kuunteleminen pitää rekkakuskit virkeinä pitkänkin ajomatkan aikana. Joskus ääni jää vain taustahälinäksi, joskus sen sisältöön pystyy keskittymään.

– Huonolla kelillä keskittyminen on muualla kuin kirjassa, mutta kesällä ajetaan usein pitkiä matkoja hyvissä oloissa. Silloin kirjasta saa kaiken irti, Juha Grönstrand kertoo.

Vaikka Tuntematon sotilas on ehdoton suosikki, on Grönstrand kaikkiruokainen kirjojen suhteen.

– Kulutan kirjoja laidasta laitaan. Suomalaiset ja ulkomaiset dekkarit ovat suosikkeja, mutta kuuntelen lähes mitä vain. Ehkä siinä sivistyykin sitten matkan varrella.

Testaa taitosi

Harva tuntee Tuntemattoman yhtä hyvin kuin Juha Grönstrand ja Jussi Ruohola. Osaatko sinä vastata näihin kysymyksiin? Jos et, kannattaa kirja avata uudelleen. Vastaukset löytyvät jutun lopusta.

1. Kuka puhuu kirjassa ensimmäisen repliikin, siis repliikin, jonka sanoja mainitaan nimeltä?

2. Minkä takia sotavanki Baranov kuunteli Jokkantiita (gramofonilevy), jota Rokka soitti aamulla keittäessään molemmille teetä ennen kuin lähtivät komentokorsuun kuulusteluihin?

3. Mihin Koskela sanoi menevänsä, kun Mannerheimin syntymäpäivänä oli ensin teltalla juotu leikattua konjakkia ja kiljua? Rokan sitä häneltä kysyessä.

4. Mitkä ovat seuraavien henkilöiden etunimet: Hietanen, Lahtinen, Rokka, Kariluoto?

5. Petroskoissa Rokkaa, Vanhalaa ja Hietasta vastaan tuli erikoinen kulkue: kolme vahvasti päihtynyttä sotilasta, joita johti kapteenin arvoinen upseeri. Kapteeni oli talvisodassa saanut lempinimen Jumalan myrsky.

a. Mikä oli kapteenin nimi?

b. Kulkueessa yksi mies soitti mandoliinia. Mikä oli tämän soittoniekan nimi?

6. Kuka konekiväärikomppaniasta näki ensimmäisenä Petroskoin kaupungin?

7. Montako ihmistä Rokka sanoi ampuneensa, kun Hauhia sitä kysyi, ja jatkoi kysymyksellä miltä tuntuu ampua ihmistä?

8. Kuka sanoi rehvakkaasti kuoppansa reunalla istuen; missä niitä ryssiä on, että saa ruveta tappaan?

Tuntematon sotilas -teos
Yle Petri Kivimäki

Vastaukset

1. Rahikainen. "Tämä se on... kiäntyä sitä sovassa pittää"

2. Vain sen vuoksi että hänellä oli korvat.

3. Jerusalemiin

4. Urho, Yrjö, Antero, Jorma

5. a. Usko Antero Lautsalo. b. Hessu.

6. stm Viirilä

7. Rokka sanoi ettei ole ampunut yhtään ihmistä. Vain vihollisia.

8. Sotamies Asumaniemi joka oli tullut komppaniaan täydennysmiehenä.